Η SpaceX «έχασε» απόρρητο δορυφόρο των ΗΠΑ;

Η SpaceX «έχασε» απόρρητο δορυφόρο των ΗΠΑ;

Τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της διαστημικής εταιρείας του Elon Musk θα επιφέρει τυχόν επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι ο πανάκριβος δορυφόρος Zuma τελικά καταστράφηκε μετά την εκτόξευσή του με πύραυλο Falcon 9.

Την περασμένη Κυριακή η SpaceX επιχείρησε να θέσει σε τροχιά τον απόρρητο δορυφόρο Zuma με τον οποίο μέχρι στιγμής οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν επαφή. Ο Zuma είναι ένας πανάκριβος δορυφόρος με άγνωστη αποστολή. Το μυστήριο που περιβάλλει τις δυνατότητές του γιγαντώθηκε μετά την άρνηση τόσο του Υπουργείου Άμυνας όσο και της CIA να «χρεωθούν» τη χρήση του.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν καμιά υπηρεσία των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει τελικά να τον χρησιμοποιήσει αφού μάλλον καταστράφηκε κατά την εκτόξευσή του. Σύμφωνα με τα πρώτα σενάρια ο πύραυλος FalconX που τον μετέφερε λειτούργησε κανονικά κατά το πρώτο στάδιο. Απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος επέστρεψε άθικτος και προσγειώθηκε στη Φλόριντα. Οι ειδικοί εικάζουν ότι κατά το δεύτερο στάδιο, ο πυραυλικός φορέας της SpaceX δεν κατόρθωσε να φτάσει στην απαιτούμενη τροχιά και κατά συνέπεια ο δορυφόρος έπεσε στη Γη.

Η Northrop Grumman, κατασκευάστρια του δορυφόρου, αρνείται να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια καθώς επικαλείται το απόρρητο της αποστολής.

Αν τελικά οι υποψίες περί καταστροφής του δορυφόρου επιβεβαιωθούν η SpaceX του Elon Musk θα υποστεί ισχυρό πλήγμα καθώς τα συμβόλαια με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι από τα πλέον προσοδοφόρα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Φωτογραφία: SpaceX