Η S&P υποβαθμίζει την Τουρκία στο BB από το BB+

Η S&P υποβαθμίζει την Τουρκία στο BB από το BB+

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Τουρκίας προχώρησε η Standard & Poor''s Global Ratings, καθώς η απόπειρα πραξικοπήματος έπληξε περισσότερο τους ελέγχους και τις ισορροπίες της χώρας σε θεσμικό επίπεδο.

«Αναμένουμε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας που θα μπορούσε να περιορίσει τις εισροές κεφαλαίων στην οικονομία της Τουρκίας», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα σε «ΒΒ» από «ΒΒ+», υποβαθμίζοντάς την περαιτέρω στην κατάσταση «junk». Το outlook είναι «αρνητικό» από «σταθερό», που σημαίνει ότι η S&P θα μπορούσε να μειώσει και πάλι την πιστοληπτική αξιολόγηση μεσοπρόθεσμα.

«Το αρνητικό outlook αντανακλά την άποψή μας ότι η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση καθώς και οι μετρήσεις του χρέους της Τουρκίας μπορούν να επιδεινωθούν πέρα ??από αυτό που περιμένουμε, αν η πολιτική αβεβαιότητα που συνέβαλε στην περαιτέρω αποδυνάμωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ενταντικοποιήσει τις πιέσεις του ισοζυγίου πληρωμών», σημειώνει η S&P.

Έπειτα από την υποβάθμιση η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στα 3,0769 από το προηγούμενο χαμηλό των 3,0750. 

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η Moody's έθεσε την Τουρκία προς αξιολόγηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση.