Η Petrobras δέχθηκε να πληρώσει $853 εκατ. σε ΗΠΑ και Βραζιλία για το σκάνδαλο διαφθοράς

Η Petrobras δέχθηκε να πληρώσει $853 εκατ. σε ΗΠΑ και Βραζιλία για το σκάνδαλο διαφθοράς

Η γιγάντια βραζιλιανή πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras δέχθηκε να πληρώσει στις αμερικανικές και τις βραζιλιανές αρχές πρόστιμο 853 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς στη Βραζιλία, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική δικαιοσύνη.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει έρευνα σε βάρος της Petrobras για διαφθορά. Η πετρελαϊκή εταιρεία φέρεται ότι «διευκόλυνε τη δωροδοκία πολιτικών και πολιτικών κομμάτων στη Βραζιλία», εξηγεί η αμερικανική δικαιοσύνη σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι αρχές της Βραζιλίας θα λάβουν το 80% του ποσού του προστίμου.

«Υψηλόβαθμα στελέχη της Petrobras, περιλαμβανομένων μελών της διευθυντικής επιτροπής της, διευκόλυναν την πληρωμή δωροδοκιών σε βραζιλιανούς πολιτικούς, στη συνέχεια νόθευσαν τους λογαριασμούς για να μην επισημανθούν από τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές», εξήγησε ο Μπράιαν Μπεντσκόφσκι, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας που αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η βραζιλιανή επιχείρηση αναγνώρισε πως πλαστογράφησε τους λογαριασμούς και παραδέχθηκε πως «ορισμένα στελέχη απέτυχαν στους ελέγχους των λογαριασμών ώστε να διευκολύνουν τον καταβολή των δωροδοκιών».

Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα εμπλέκονται στο γιγάντιο σκάνδαλο διαφθοράς με την ονομασία «Lava Jato» (πλύσιμο εξπρές) που ξέσπασε το 2014 γύρω από δημόσιους διαγωνισμούς του κρατικού ομίλου Petrobras.

Η έρευνα στη Βραζιλία επέτρεψε να φυλακισθούν για διαφθορά δεκάδες πολιτικοί αξιωματούχοι όλων των παρατάξεων και πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένων κυβερνητών Πολιτειών, καθώς και γνωστοί επιχειρηματίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ