Η Monte dei Paschi χρειάζεται 8,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ

Η Monte dei Paschi χρειάζεται 8,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ

Στα 8,8 δισ. ευρώ τοποθετούνται οι ανάγκες της ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena, για να καλύψει το κεφαλαιακό της έλλειμμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως μεταδίδει το Reuters, την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε διάταγμα για τη διάσωση της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των επενδυτών για αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ.

Τη Δευτέρα η τράπεζα δήλωσε πως είχε ζητήσει επισήμως από την ΕΚΤ να της επιτραπεί μια «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», δηλαδή ένα είδος κρατικής παρέμβασης σε μια προβληματική τράπεζα, που όμως παραμένει φερέγγυα. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται όμως ένα περιορισμένο bail-in των επενδυτών, αν και η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα με όρους της αγοράς που εγκρίνονται από τα αρμόδια όργανα στις Βρυξέλλες.

Στην απάντησή της η ΕΚΤ ανέφερε πως υπολόγισε το κεφάλαιο που θεωρείται ότι χρειάζεται η τράπεζα στη βάση του ελλείμματος που προέκυψε από τα ευρωπαϊκά stress tests, στα οποία απέτυχε η Monte dei Paschi di Siena.

Παράλληλα, ανέφερε πως η τράπεζα παραμένει φερέγγυα συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι η ρευστότητά της επιδεινώθηκε με ταχείς ρυθμούς από τα τέλη Νοεμβρίου ως τις 21 Δεκεμβρίου.

«Η τράπεζα ξεκίνησε γρήγορα διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αρχές για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες των υπολογισμών της ΕΚΤ και για να θεσπίσει τα μέτρα για μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», ανέφερε. 

Τα προβλήματα της τράπεζας χρονολογούνται αρκετά χρόνια, αλλά οι διαδοχικές ιταλικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την Παρασκευή πως θα συνεργαστεί με τη Ρώμη για να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi. 

Διαβάστε ακόμη:

- J. Weidmann: Η διάσωση της Monte dei Paschi θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά