Η Everest πρωτοπορεί και δείχνει το δρόμο, καταργώντας το πλαστικό καλαμάκι

Η Everest πρωτοπορεί και δείχνει το δρόμο, καταργώντας το πλαστικό καλαμάκι

Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας, ο τόπος διαμονής και φιλοξενίας μας, η ζωή μας είναι ένας κρίκος μιας αέναης διαδικασίας στα βάθη των αιώνων. Τα τελευταία χρόνια, η χρήση πλαστικού από την παγκόσμια βιομηχανία έχει υπερφορτώσει τον πλανήτη σε βαθμό που πολλοί ισχυρίζονται πως η κατάσταση κινδυνεύει να φτάσει σε... μη αναστρέψιμα πεδία!

Η ανθρωπότητα συνεχίζει να παράγει εκατ. τόνους πλαστικού με ρυθμούς που κανένα σύστημα ανακύκλωσης ή άλλης οικολογικής διαχείρισης δεν μπορεί να απορροφήσει. Τα πλαστικά αποτελούν πια σταθερά το 60 έως 90% όλων των θαλάσσιων συντριμμιών που μελετήθηκαν.

Σημαντικότατο τμήμα αυτών των πλαστικών ανήκουν στην κατηγορία της μιας χρήσης! Παράγονται εκατ. τόνοι πλαστικών για να «καταναλωθούν» σε μια μόνο χρήση!

Τα πλαστικά καλαμάκια είναι κατ'' εξοχήν προϊόντα μιας χρήσης και παρ'' ότι σε όγκο η επιβάρυνση που φέρνουν δε συγκρίνεται με άλλες συσκευές πλαστικών μιας χρήσης, εντούτοις επιβαρύνουν με το δικό τους τρόπο το περιβάλλον, τις θάλασσες και τα ποτάμια, ενώ συχνά γίνονται και προϊόν βρώσης για διάφορα ζώα, όπως θαλάσσιες χελώνες, ψάρια και πουλιά.

Μέσα σ'' αυτό το πλαίσιο, η παγκόσμια κοινότητα (δείχνει να) ανασκουμπώνεται, καμπάνιες ευαισθητοποίησης αλλάζουν εγκαθιδρυμένες κουλτούρες δεκαετιών, ενώ αλλάζει άρδην και η φιλοσοφία για την αθρόα χρήση πλαστικού στη βιομηχανία τροφίμων και συσκευασιών.

Με χαρά ακούσαμε πρόσφατα ότι η αλυσίδα everest, γίνεται η πρώτη αλυσίδα στην Ελλάδα που αποφάσισε να βάλει τέρμα στο πλαστικό καλαμάκι. Πιστή στο όραμα για ένα καλύτερο αύριο και για ένα περιβάλλον με λιγότερες επιβαρύνσεις, η everest κάνει μια σημαντική κίνηση μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου κατάργησε το πλαστικό καλαμάκι και το αντικατέστησε με καλαμάκι βιοδιασπώμενο, φιλικό στο περιβάλλον.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που υλοποιείται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας της αλυσίδας και της δέσμευσης για διαρκή βελτίωση στους τομείς της συσκευασίας, της ανακύκλωσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Είναι το πρώτο αλλά σημαντικότερο βήμα από την Everest η οποία μέσα από μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα περιβάλλοντος αλλάζει εντελώς φιλοσοφία και δεσμεύεται εντός των επόμενων ετών να προχωρήσει περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.

Στόχος η... έμπνευση και η αφύπνιση (και) του καταναλωτή

Η φιλοσοφία της Everest για τη μεγάλη όσο και δομική αυτή αλλαγή να καταργήσει το καλαμάκι, θα πολλαπλασιάσει τη δυναμική της και θα μετουσιωθεί σε γενικευμένη αλλαγή φιλοσοφίας στη χρήση πλαστικών, μόνο αν εμπνεύσει – προς αυτή την κατεύθυνση – και τον καταναλωτή.

Η Everest λοιπόν, στην ολιστική αλλαγή στην οποία πρωτοπορεί, επιθυμεί να εμπνεύσει και να αφυπνίσει και τους καταναλωτές – πελάτες της.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές συνήθειες, και είναι στο χέρι όλων μας να αποφασίσουμε αν έχει νόημα να αλλάξουμε κάποιες από αυτές, ώστε να συνεισφέρουμε όλοι μαζί σε αυτό το σκοπό. Η Everest λοιπόν καλεί τους πελάτες της να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή με το δικό τους τρόπο.

Έκπτωση 0,10 ευρώ από σήμερα

Στο πλαίσιο αυτό, η Everest πρωτοπορεί από σήμερα, καθώς ανακοινώνει πως σε κάθε πελάτη που θα φέρνει το δικό του ποτήρι ή θερμός για τον καφέ του, θα υπάρχει έκπτωση 0,10 ευρώ!

Η Everest τονίζει πως θα είναι χαρά μας να ετοιμάσουμε τον αγαπημένο σου καφέ σε όποιο ποτήρι εσύ θέλεις – αρκεί να μας το φέρεις! Μέσα από αυτή τη διαδικασία άλλωστε υπάρχει έκπτωση 0,10 ευρώ στον καφέ ή σε οποιοδήποτε άλλο ρόφημα!

Επίσης, η αλυσίδα καλεί τον πελάτη να σκεφτεί:

· Όταν παραγγέλνεις τον καφέ σου, σκέψου… χρειάζεσαι οπωσδήποτε καπάκι; Αν πιστεύεις ότι κάποιες φορές μπορείς να το αποφύγεις, συνεισφέρεις και εσύ στην μείωση των υλικών συσκευασίας μιας χρήσης.

· Ακόμα και αν ο αναδευτήρας είναι ξύλινος, δεν παύει να είναι άλλο ένα υλικό συσκευασίας που ίσως να μη χρειάζεσαι κάποιες φορές.

*Τι είναι τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια (PLA):

Με βασικό συστατικό το άμυλο καλαμποκιού ή ζαχαροκάλαμου, τα καλαμάκια PLA είναι βιοδιασπώμενα, δηλαδή υπό συνθήκες φυσικής «χώνευσης» διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Συνεπώς, κατά την απόρριψή τους δεν συμβάλλουν στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως το πλαστικό καλαμάκι. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως π.χ. τα υπολείμματα φαγητού. Στην ιδανική περίπτωση όπου τοποθετούνται σε σύστημα φυσικής «χώνευσης», ο χρόνος διάσπασής τους είναι οκτώ εβδομάδες, μετά από τις οποίες μετατρέπονται σε λίπασμα.

*PLA: βιοδιασπάσιμος πολυεστέρας που παράγεται από φυτικό άμυλο.

Η ολιστική αλλαγή προσέγγισης της Everest στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Το ενδιαφέρον της Everest για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά πάει αρκετά χρόνια πίσω. Η θέση των ανθρώπων της εταιρείας είναι πως είναι υποχρέωση από μια σύγχρονη επιχείρηση να αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της μείωσης έως και εξάλειψης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της οικολογίας και της αεροφόρου λειτουργίας.

Μάλιστα, σχεδιάζονται και επόμενα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση όπως:

· Σταδιακή αντικατάσταση του πλαστικού αναδευτήρα με αντίστοιχο ξύλινο
·Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στα καταστήματα της Everest, (ποτήρι bamboo, θερμός, υφασμάτινη τσάντα) ώστε να προσφέρει στους πελάτες της την εναλλακτική να μην χρησιμοποιούν συσκευασίες μιας χρήσης
·Σύστημα ανακύκλωσης: η αλυσίδα βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής τοποθέτησης στα καταστήματά της ειδικών κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ παράλληλα συνεργάζεται για τη βελτίωση του συνολικού συστήματος διαχείρισης των υλικών συσκευασίας.
·Προς την ίδια κατεύθυνση γίνονται παράλληλες ενέργειες όπως η συστηματική συλλογή λαδιού τηγανίσματος από εξειδικευμένη εταιρεία, στοχευμένες παρεμβάσεις βελτίωσης δεικτών κατανάλωσης ενέργειας και νερού και πολλά άλλα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το wegogreen.everest.gr