Η Coca Cola εξαγοράζει τα Costa Coffee, έναντι 5,1 δισ. δολαρίων

Η Coca Cola εξαγοράζει τα Costa Coffee, έναντι 5,1 δισ. δολαρίων

Στην πώληση της αλυσίδας καταστημάτων καφέ Costa Coffee στην Coca Cola, έναντι 5,1 δισ. δολαρίων (3,9 δισ. λιρών) προχώρησε η βρετανική Whitbread Plc. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά που πραγματοποιεί η Coca Cola τα τελευταία οκτώ χρόνια. 

Η συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της Whitbread, αφορά περισσότερα από 3.800 καταστήματα σε 32 χώρες. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Whitbread προτίμησε την πώληση από την άλλη εναλλακτική που είχε, δηλαδή να αποσπαστεί η Costa από την μητρική και να συνεχίσει την πορεία της ως αυτόνομη εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική εταιρεία απέκτησε την αλυσίδα Costa το 1995, έναντι του ποσού των 19 εκατ. λιρών, έχοντας τότε μόνο 39 καταστήματα.

Οι μετοχές της Whitbread κατέγραψαν την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 19 ετών, όταν αναλυτές χαρακτήρισαν την τιμή πώλησης ως "εκπληκτικά υψηλή".
 
Οι ετήσιες πωλήσεις της Coca Cola βρίσκονται σε ύφεση από το 2012 καθώς η ζήτηση για αναψυκτικά βαίνει διαρκώς μειούμενη. Γι΄αυτό τον λόγο η εταιρεία αποφάσισε να εισέλθει στον κλάδο των καταστημάτων καφέ, παρά το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές της -πλέον- Starbucks και JAB έχουν ήδη κατοχυρώσει πολλά από τα καλύτερα σημεία πώλησης ανά τον κόσμο.