Η Apple και το FBI ενώπιον του Κογκρέσου

Η Apple και το FBI ενώπιον του Κογκρέσου

Η Apple και το FBI θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, σχετικά με τη δικαστική απόφαση που υπαγορεύει στον τεχνολογικό κολοσσό να συνεργαστεί με τις αρχές ανασύροντας στοιχεία από το iPhone ενός από τους δράστες της επίθεσης στο San Bernandino, όπως αναφέρει το reuters.

Την προηγούμενη Πέμπτη, η Apple κατέθεσε αίτημα ακύρωσης της δικαστικής απόφασης, εμμένοντας στη θέση που εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο γενικός σύμβουλος της εταιρείας, Bruce Sewell, θα υποστηρίξει σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι η δημιουργία λογισμικού που θα «ξεκλειδώνει» τη συσκευή  θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών της Apple.

«Χάκερ και κυβερνοεγκληματίες θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να σπείρουν τον όλεθρο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής μας ζωής», τονίζει στις παρατηρήσεις του.

Η κατάθεση του B. Sewell θα ακολουθήσει εκείνη του διευθυντή του FBI, James Comey, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε στην επιτροπή ότι η δημιουργία μιας «τεχνικής ξεκλειδώματος» μοιάζει απίθανο να θέσει νομικό προηγούμενο, ενώ δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές γενιές συσκευών της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο J. Comey είπε ότι το τηλέφωνο θα μπορούσε να έχει μια «υπηρεσία εντοπισμού» η οποία θα βοηθούσε τις αρχές να συμπληρώσουν τη διαδρομή που ακολούθησαν οι δράστες όταν διέφυγαν από την αστυνομία, αφού είχαν σκοτώσει 14 ανθρώπους και τραυματίσει 22 ακόμα, στο San Bernandino της Καλιφόρνια.

«Εξετάσαμε την κάμερα σε κάθε βενζινάδικο και σε κάθε οδική διασταύρωση, έχουμε ολόκληρη τη διαδρομή, ωστόσο μας λείπουν 19 λεπτά προτού τελικά σκοτωθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις», είπε. «Η απάντηση σε αυτό ενδέχεται να βρίσκεται στο τηλέφωνο», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας του Μανχάταν θα καταθέσει υποστηρίζοντας τη θέση του FBI, τονίζοντας ότι η προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση της συσκευής «βλάπτει σοβαρά» ποινικές διώξεις σε πολιτειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων στην περιοχή αρμοδιότητάς του στις οποίες εμπλέκονται τουλάχιστον 175 iPhones.

Το γραφείο του εισαγγελέα έχει συντάξει νομοθεσία την οποία θα ήθελε να υιοθετήσει το κογκρέσο, και που δεν θα περιορίζεται σε μεμονωμένες δικαστικές αποφάσεις αλλά θα απαιτεί από εταιρείες όπως η Apple να εξασφαλίζουν πως οι συσκευές τους θα είναι προσβάσιμες σε μη κρυπτογραφημένη μορφή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει δικαστικές εντολές ώστε να αναγκάσει την Apple να ανασύρει δεδομένα από 15 συσκευές κατά τους τελευταίους 4 μήνες, ξεκινώντας από μία υπόθεση στο Brooklyn στην οποία η Apple αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους ερευνητές, τον Οκτώβρη.