Alibaba: Δε θα δημιουργήσουμε 1 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Alibaba: Δε θα δημιουργήσουμε 1 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Ο Τζακ Μα, ιδρυτής και πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού λιανεμπορίου Alibaba, δήλωσε ότι η εταιρεία δε σκοπεύει πλέον να δημιουργήσει τις 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε υποσχεθεί το 2017, μετά την συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Μα ανακοίνωσε πρώτη φορά τη δημιουργία θέσεων εργασία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017 πριν ξεκινήσει τη θητεία του ως πρόεδρος.

«Η υπόσχεση αυτή δόθηκε με την προϋπόθεση την ύπαρξη μιας φιλικής συνεργασίας των ΗΠΑ και της Κίνας με βάση τις ορθολογικές εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο Μα.

«Η προϋπόθεση αυτή δεν υπάρχει πλέον σήμερα, έτσι η υπόσχεσή μας δεν μπορεί να εκπληρωθεί», επισήμανε.

Ο Μα, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Alibaba μέσα στο έτος, πρόσθεσε ότι η εταιρεία «δεν θα σταματήσει να εργάζεται σκληρά για να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη του εμπορίου Κίνα-ΗΠΑ».

Τα σχόλια του Μα έρχονται σε μια στιγμή κορύφωσης ενός νέου γύρου δασμών που ξεκίνησε αυτήν την την εβδομάδα ανάμεσα στην Κίνα και τις Η.Π.Α. καθώς οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία για να επιλύσουν τις ανησυχίες της διοίκησης του Τράμπ σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες ο Μα προειδοποίησε ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να διαρκέσει δύο δεκαετίες προκαλώντας ένα χάος για όλους τους εμπλεκόμενους λόγω των αδύναμων κανόνων που ισχύουν στο εμπόριο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Alibaba Τζακ .

Οι δηλώσεις αυτές του Μα έγιναν στο επενδυτικό συνέδριο της Alibaba μερικές ώρες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι θα ανταπαντήσει.

Ο Μα δήλωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις θα επηρεάσουν πιθανόν τις κινεζικές και τις ξένες επιχειρήσεις, άμεσα και αρνητικά. Προέβλεψε ότι οι κινεζικές εταιρίες θα μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες μεσοπρόθεσμα για να αποφύγουν τους δασμούς.

«Μπορείς να κερδίζεις τη μάχη, αλλά χάνεις τον πόλεμο», δήλωσε ο Μα σε εκδήλωση μετόχων στη Χανγκτζόου. «Μεσοπρόθεσμα,πολλές κινεζικές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.