Ολοκληρώθηκε το deal AT&T - Time Warner ύψους $85 δισ.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, 09:31 - Τελευταία ενημέρωση: 14:16
-A +A
Ολοκληρώθηκε το deal AT&T - Time Warner ύψους $85 δισ.

Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια νομικών διενέξεων με τις ρυθμιστικές Αρχές μετά την αρχική συμφωνία, ο παγκόσμιος γίγαντας των τηλεπικοινωνιών AT&T ολοκληρώνει την εξαγορά της εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης Time Warner, αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης και χώρου ψυχαγωγίας, ενώ πρόκειται για την 12η μεγαλύτερη συμφωνία σε όλους τους κλάδους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. 

Η συμφωνία είχε υποστεί έντονη κριτική όσον αφορά στο αν πληροί τις προϋποθέσεις των ρυθμιστικών αρχών, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα μπλόκαρε τη συμφωνία όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του.

Όντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε μήνυση κατά της AT&T, αλλά την Τετάρτη η τελευταία έλαβε τελικά την έγκριση από αμερικανικό δικαστήριο να προχωρήσει τη συμφωνία. 

Το υπουργείο έχει ωστόσο στη διάθεσή του να 60 ημέρες να προκειμένου να υποβάλει έφεση στην απόφαση, ακόμα κι αν η συμφωνία έχει επικυρωθεί.

Ειδικότερα, ο δικαστής Ρ. Λέον έκρινε ότι η εξαγορά της Time Warner δεν παραβιάζει τις ρυθμίσεις περί μονοπωλιακής αγοράς, παρά τους ισχυρισμούς ότι θα έδινε  αθέμιτο πλεονέκτημα στη AT&T έναντι των ανταγωνιστικών της παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης που βασίζονται σε τηλεοπτικό περιεχόμενο παραγωγής της Warner.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο σε μια σειρά συγχωνεύσεων στον κλάδο των ΜΜΕ, όπου έχουν εισέλθει εταιρείες όπως η Netflix και η Alphabet, ενώ μόλις προχθές η Comcast υπέβαλε πρόταση ύψους 65 δισ. δολαρίων για αποκτήσει σημαντικό μέρος της Twenty-First Century Fox.

(φωτογραφία AP)

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα