HSBC: Σε χαμηλό 25 ετών η μετοχή εν μέσω σκανδάλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

HSBC: Σε χαμηλό 25 ετών η μετοχή εν μέσω σκανδάλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Οι μετοχές της HSBC και της Standard Chartered στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν σήμερα έπειτα από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μαζί με άλλες μεγάλες τράπεζες, εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, παρά τις προειδοποιητικές ενδείξεις για την προέλευση των χρημάτων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα σχετικά δημοσιεύματα στο BuzzFeed και σε άλλα μέσα ενημέρωσης βασίζονται σε διαρροή αναφορών ύποπτης δραστηριότητας (SARs) που είχαν υποβάλλει οι τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Financial Crimes Enforcement Network (FinCen) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της HSBC υποχωρούσαν κατά σχεδόν 4,5% νωρίτερα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995, ενώ της Standard Chartered κατέγραφαν απώλειες που πλησίαζαν το 4%.

Οι αποκαλύψεις αυτές δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικοί και χρηματοπιστωτικοί φορείς στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη ροή «βρώμικου χρήματος», παρά τις επενδύσεις και τα πρόστιμα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επιβληθεί σε τράπεζες την τελευταία δεκαετία, σχολιάζει το Reuters.

Σε ανακοίνωσή της προς το Reuters, η HSBC ανέφερε χθες πως από το 2012 «η HSBC έχει ξεκινήσει ένα πολυετές ταξίδι για να μεταρρυθμίσει την ικανότητά της να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα σε περισσότερες από 60 δικαιοδοσίες».

Ταυτόχρονα, δημοσίευμα της κινεζικής κρατικά ελεγχόμενης εφημερίδας «Global Timeς», αναφέρει την HSBC ως υποψήφια για ένταξη στη «μαύρη λίστα» της Κίνας με τις «αναξιόπιστες οντότητες», που περιλαμβάνει ξένες επιχειρήσεις που παραβιάζουν το κινεζικό δίκαιο ή διαπράττουν «παράνομες πράξεις».