Handelsblatt: Οι επενδυτές… μάχονται για τα ελληνικά ομόλογα

Handelsblatt: Οι επενδυτές… μάχονται για τα ελληνικά ομόλογα

Στην εντυπωσιακή μείωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο και τις επιχειρήσεις και στο σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 55 δισ. ευρώ, εστιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι διάσημη μόνο για τον τουρισμό της.

Η εφημερίδα κάνει μία αναδρομή στην πορεία των ελληνικών ομολόγων από την εποχή που αποκαλούνται «ouzo bonds» με απόδοση κοντά στο 40% έως τη νέα κρίση του 2015 και τους χειρισμούς του «εκκεντρικού» όπως τον χαρακτηρίζει Γιάνη Βαρουφάκη που οδήγησαν τη χώρα ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας. «Σήμερα οι επενδυτές ποντάρουν στην αλλαγή πολιτικής», τονίζει η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ξαναβάλει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης με μειώσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις και φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα τρία έως τέσσερα βήματα από την επενδυτική βαθμίδα, είναι ακριβώς η αξιολόγησή της ως junk που κάνει τα ελληνικά ομόλογα τόσο ελκυστικά στην τρέχουσα συγκυρία. Διότι αν οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίσουν τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο μέλλον, οι τιμές των ομολόγων θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται. Σε αυτό το σενάριο, όσοι έχουν ήδη ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους θα κερδίσουν, υπογραμμίζει.

Οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από μια καλύτερη αξιολόγηση. Το 2013, ο MSCI υποβάθμισε την Ελλάδα από μια αναπτυγμένη σε μια αναδυόμενη αγορά. Το 2015, η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από το FTSE. Οι παρατηρητές της αγοράς στην Αθήνα αναμένουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορέσει να επανέλθει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το δημοσίευμα στέκεται επίσης στην έγκριση και υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του 2021, οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους κατά δύο τρίτα, από σχεδόν 79 δις σε 26.5 δισ. ευρώ. Αυτό θα βοηθηθεί από μία σειρά εργαλείων που έχει αναπτύξει ο Γιώργος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον τραπεζικό τομέα, ύστερα από στενή συνεργασία με τις τράπεζες, το ΤΧΣ, τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το APS, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι σύμφωνο με τους κανόνες ανταγωνισμού, ονομάστηκε από τον κ. Ζαββό «Σχέδιο Ηρακλής» και προβλέπει την τιτλοποίηση και τη μεταπώληση των επισφαλών δανείων προκειμένου να διαχωριστούν οι κίνδυνοι από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το κράτος θα εγγυηθεί ορισμένα από τα ομόλογα, δηλαδή τα λιγότερο ριψοκίνδυνα.