7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Handelsblatt: Ελλάδα και Ιταλία τα «προβληματικά παιδιά» της Ευρωζώνης

Handelsblatt: Ελλάδα και Ιταλία τα «προβληματικά παιδιά» της Ευρωζώνης

Την ώρα που τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης κατάφεραν να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους κατά τη διάρκεια του 2018 η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση ύψους 17 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 181, 1% σε σχέση με το  176,2% που ήταν το 2017 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, κατά τη διάρκεια του 2018, δηλαδή την περίοδο που το δημόσιο χρέος των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών μειώθηκε, η Ελλάδα και η Ιταλία έδειξαν ότι είναι τα «δύο προβληματικά παιδιά» της Ευρωζώνης, καθώς εκεί το χρέος αυξήθηκε.

Συγκεκριμένα, το χρέος έναντι του ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τον περασμένο χρόνο κι έφτασε στο 181,1%, από 176,2% που ήταν το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat.

Αυτή, σημειώνει η εφημερίδα, είναι η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη: «Η αύξηση αυτή του δημοσίου χρέους οφείλεται κυρίως στα νέα δάνεια των Ευρωπαίων εταίρων προς τη δοκιμαζόμενη από την κρίση χώρα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η ελληνική οικονομία επανήλθε στο δρόμο της ανάπτυξης κι η κυβέρνηση στην Αθήνα προτίθεται να εξοφλήσει πρόωρα δάνεια δισεκατομμυρίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».