Handelsblatt: Ελλάδα και Γαλλία έχουν σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Handelsblatt: Ελλάδα και Γαλλία έχουν σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα σχέδια τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης εξετάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας ότι Αθήνα και Παρίσι έχουν σχέδιο, σε αντίθεση με τις Ισπανία και Ιταλία.

Το δημοσίευμα τονίζει πως «προκειμένου να λάβουν χρήματα τα κράτη πρέπει να προσκομίσουν συγκεκριμένα σχέδια. Εντούτοις», όπως σημειώνεται, «τα δύο κράτη που επωφελούνται περισσότερο, η Ισπανία και η Ιταλία, δεν σημειώνουν πρόοδο. αφού τα σχέδια τους περιορίζονται σε γενικές ανακοινώσεις». Αντιθέτως, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ήδη παρουσιάσει λίστα με λεπτομερή πρότζεκτ, αναφέρει η Handelsblatt. . 

Όσον αφορά το πλάνο της Ελλάδας, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε εξαρχής προτεραιότητά του το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία, ούτως ώστε η χώρα που επί χρόνια επλήγη από την κρίση να επαναπροσδιοριστεί και να καταστεί ελκυστικός τόπος για επενδυτές». 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση επωφελήθηκε και από τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής ειδικών υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. 

΄Τέλος, η Handlsblatt συνοψίζει τους βασικούς άξονες του ελληνικού πλάνου σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι οι εξής: Ψηφιοποίηση, εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, «πράσινα» έργα και ηλεκτροκίνηση, δικαστική μεταρρύθμιση, επαγγελματική εκπαίδευση και σύνδεση πανεπιστημίου - χώρου εργασίας.