H Peugeot επενδύει 400 εκατ. ευρώ σε εργοστάσιό της στο Ιράν

H Peugeot επενδύει 400 εκατ. ευρώ σε εργοστάσιό της στο Ιράν

Ο όμιλος PSA Peugeot Citroen και ο μακρόχρονος εταίρος του στο Ιράν θα επενδύσουν 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για την αναβάθμιση του εργοστασίου αυτοκινήτων τους στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με τη Γαλλική εταιρεία, είναι η πρώτη βιομηχανική συμφωνία που υπογράφεται από δυτική εταιρεία στο Ιράν, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα.

Το εγχείρημα, που υλοποιείται από κοινού με την ιρανική Khondro, θα αποφέρει την παραγωγή 100.000 αυτοκινήτων ετησίως από τα τέλη του 2017, αριθμός που σταδιακά θα διπλασιαστεί.

Το υπό αναβάθμιση εργοστάσιο, που είχε ανοίξει πριν από περίπου 50 χρόνια, θα παράγει τα μοντέλα της Peugeot 208 hatchback, 301 sedan και 2008 crossover.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 1,5%, περιορίζοντας την πτώση της το τρέχων έτος στο 11%.

Η Peugeot είχε αποσυρθεί από το Ιράν το 2012, εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω του πυρηνικού της προγράμματος. Ένα χρόνο πριν, το 2011, είχε πουλήσει 458.000 οχήματα στο Ιράν, κάτι που καθιστούσε τη χώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική αγορά για την εταιρεία, πίσω από τη Γαλλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ανταγωνίστριας Renault SA, Carlos Ghon, σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι η εταιρεία του σχεδιάζει «εξαιρετικά μεγαλύτερη» παρουσία στο Ιράν όταν επιστρέψει και εκείνη στη χώρα.