7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

H Moody's αναβαθμίζει τη Danaos σε

H Moody's αναβαθμίζει τη Danaos σε

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's αναβάθμισε τη Δευτέρα τη βαθμολόγηση της ναυτιλιακής Danaos Corp. σε ‘B1’ από ‘B2’ με θετικές προοπτικές.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη δύναμη που επιδεικνύει η ζήτηση στην αγορά μεταφοράς container όπου οι δυνατότητες του κλάδου να ικανοποιήσει τη ζήτηση έχει ωθήσει τους ναύλους σε υψηλά επίπεδα άνευ προηγουμένου.

Η αναβάθμιση έλαβε υπόψη επίσης την απομόχλευση της κεφαλαιακής δομής της Danaos που είναι εδραιωμένη ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς container, έχοντας διασφαλίσει ότι το 70% περίπου των εσόδων την περίοδο 2022-2024 θα έλθει από υψηλότερους ναύλους από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

«Το ιστορικό της εταιρείας να δημιουργεί θετικό free cash flow και η πειθαρχία στις κεφαλαιακές δαπάνες τοπoθετεί την Danaos σταθερά στην κατηγορία του ‘B1’. Επιπρόσθετα, μετά την εισαγωγή της Zim Integrated Shipping Services (ZIM) στο χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2021, η αξία των μετοχών που διακρατεί η Danaos αυξήθηκε κατά $415 εκατ. βελτιώνοντας το προφίλ ρευστότητας του ομίλου.

Είναι θετικό οτι η Danaos ακολούθησε μια πολύ επιλεκτική τακτική όσον αφορά στην ανάπτυξη και ο στόλος της αυξήθηκε οριακά την τελευταία πενταετία. Η εταιρεία θα παραλάβει έξη πλοία 5.500 ΤΕU που αγόρασε τον Ιούλιο φέτος σε ελκυστικές τιμές. Η βαθμολόγηση ‘B1’ προεξοφλεί ότι η Danaos θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται παρόμοιες ευκαιρίες όταν εμφανίζονται στην αγορά».

Η Danaos έχει καλή ρευστότητα με ρευστά διαθέσιμα $294 εκατ. στον ισολογισμό της το πρώτο εξάμηνο και ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά των πλοίων.

Η κατοχή 8,2 εκατ. μετοχών της ZIM απτελεί μια εναλλακτική πηγή ρευστότητας. Οι κεφαλαιακές δαπάνες για συντήρηση είναι πολύ χαμηλές, γύρω στα $3 - $4 εκατ. ετησίως.

Η Moody's εκτιμά οτι η εξυπηρέτηση χρέους και συμβάσεων leasιng θα ανέλθουν στα $195 ετησίως, ποσό που η εταιρεία μπορεί να καλύψει με το δυνατό free cash flow των $300 - $400 εκατ. ετησίως.