H Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας

H Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας ο οίκος Fitch από ΒΒ σε ΒΒ-, κάνοντας μάλιστα ξεκάθαρη αναφορά στην αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη, γεγονός που εγείρει, σύμφωνα με την αξιολόγηση, αμφιβολίες σχετικά με την ανοχή των τουρκικών αρχών στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται, επίσης, την επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας και της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα στην έκθεσή της η Fitch σημειώνει ότι η καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας με προεδρικό διάταγμα, ενέχει τον κίνδυνο σοβαρού πλήγματος στην ήδη αδύναμη εγχώρια εμπιστοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση θα υπονομευθεί η εισροή ξένων κεφαλαίων που χρειάζεται η Τουρκία προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Η Fitch δεν παραλείπει να κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, εξαιτίας της παραλαβής του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Και αυτό γιατί μπορεί οι κυρώσεις αυτές να είναι σχετικά ήπιες, σύμφωνα με την Fitch, ωστόσο ο αντίκτυπος στο επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να είναι σημαντικός.