H Fitch μειώνει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Τουρκίας

H Fitch μειώνει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Τουρκίας

Ένα ακόμη «χτύπημα» δέχτηκε η ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία, καθώς με σημερινή του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Fitch χαμήλωσε τον πήχη για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για «σημαντικό και διευρυνόμενο ρίσκο», καθώς η χώρα παραμένει σε τροχιά μιας νομισματικής κρίσης.

Ειδικότερα, η Fitch εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,8% το 2018 και στο 1,2% το 2019, εξαιτίας της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά τρία τελευταία τρίμηνα του τρέχοντος έτους. 

Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι κατά 0,7% και 2,4%, αντίστοιχα, μικρότερες σε σχέση με πρότερες προβλέψεις που είχε κάνει Fitch.

Σύμφωνα με τη Fitch Βέβαια, η τουρκική τουρκική οικονομία θα ανακάμψει και πάλι το 2020, οπότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,9%, ωστόσο σπεύδει να προειδοποιήσει ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις υπόκεινται σε μία σειρά σημαντικών αβεβαιοτήτων, όπως για παράδειγμα οι χρηματοπιστωτικές πιέσεις, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πιθανές κεφαλαιακές εκροές.

H Fitch τονίζει ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις της γίνονται υπό το πρίσμα ότι οι τουρκικές αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη της λίρας και ότι η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας θα αυξήσει τα επιτόκια.

Ωστόσο σύμφωνα με τη Fitch τα συγκεκριμένα μέτρα δεν επαρκούν για να μειώσουν τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο επίπεδο, όχι τουλάχιστον πριν το τέλος του 2020. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» με 17,9%.

Πάντως η Fitch υποστηρίζει ότι η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών ή υπαγωγής σ'' ένα πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ παραμένει εξαιρετικά μικρή.

AP Photo/Lefteris Pitarakis