H Chipita ετοιμάζει άνοιγμα και στην Ινδία

H Chipita ετοιμάζει άνοιγμα και στην Ινδία

Στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας, μιας… αχανούς αγοράς και μιας οικονομίας με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης σχεδιάζει να μπει ο ελληνικός όμιλος τροφίμων Chipita, συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Η ελληνική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Ινδικό Όμιλο Britannia, που έχει κυρίαρχη θέση στην παραγωγή μπισκότων (Good Day και Tiger) και άλλων snaks για τη δημιουργία joint venture.

Στόχος είναι η ελληνική πλευρά να δώσει την τεχνογνωσία που θα διευρύνει τις επιλογές για περισσότερα snaks, ενώ ο Ινδικός όμιλος γνωρίζει όλο το τοπικό δίκτυο, έχοντας και το εργοστάσιο.

Όπως ανακοίνωσε η Britannia με αφορμή ερώτηση του τοπικού Χρηματιστηρίου με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, οι δύο όμιλοι ήδη έχουν υπογράψει μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας (MoU) που στόχο έχει τη διερεύνηση προθέσεων.

Απώτερος σκοπός – αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις – είναι η δημιουργία μιας εταιρείας όπου η Ινδική πλευρά θα ελέγχει το 60% και η ελληνική το 40%, με στόχο την ανάπτυξη δικτύου διανομής αλλά και την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής κρουασάν, που θα στοιχίσει 10 εκατομ. και θα λειτουργήσει την Άνοιξη του 2018.

Ο όμιλος Britannia κατέχει μερίδιο 38% στην τοπική αγορά με πρόσβαση σε θηριώδες δίκτυο 4,5 εκατομμυρίων σημείων πώλησης.

Από την πλευρά της, η Chipita είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στην Ευρώπη, έχοντας δίκτυο 11 εργοστασίων σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, με 38 γραμμές παραγωγής! Παράλληλα συμμετέχει με μειοψηφικά ποσοστά σε έξι ακόμη εργοστάσια με 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

H Chipita είναι από τις πλέον κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις – ασχέτως κλάδου – καθώς το 2015 με κύκλο εργασιών 388,9 εκατ. ευρώ είχε καθαρά κέρδη 62,7 εκατ. ευρώ!