Guardian: Υπό πίεση η Τουρκία να αυξήσει τα επιτόκια καθώς η οικονομική κρίση εντείνεται

Guardian: Υπό πίεση η Τουρκία να αυξήσει τα επιτόκια καθώς η οικονομική κρίση εντείνεται

Συνεχόμενη πίεση αντιμετωπίζει η Τουρκία αφού αναμένεται να ανακοινώσει μια έκτακτη αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο ασταθής πληθωρισμός, η υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος και οι αμερικανικές κυρώσεις ωθούν μια από τις πιο σημαντική αναδυόμενη χώρα παγκοσμίως στο χείλος της κρίσης.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα της Guardian, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσει δραματικά το κόστος δανεισμού τις επόμενες μέρες για να εμποδίσει την πτώση της λίρας, η οποία μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες και υποχώρησε σε χαμήλο «ρεκόρ» αυτήν την εβδομάδα.

Η αδυναμία του νομίσματος επιδεινώθηκε από την σταθερή τάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παρεμβαίνει στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής, αντιτιθέμενη στη χρήση υψηλότερων επιτοκίων για να αποφύγει μια ενδεχόμενη «υπερθέρμανση» της οικονομίας.

Επιπλέον, ο οικονομολόγος Ουίλλιαμ Τζάκσον, ειδικός στις αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics, δήλωσε ότι η άμεση δράση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας φαίνεται τώρα αναπόφευκτη.

Ο Τζακσον δήλωσε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες κατά τους προσεχείς μήνες, αλλά πλέον φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε λίγες μέρες.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν περαιτέρω επιδεινώσει τη νομισματική κρίση που ήδη βλάπτει τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με δάνεια σε ξένα νομίσματα, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.