Γράμμα στον Άγιο Βασίλη: Τα «δώρα» που θα απογειώσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη: Τα «δώρα» που θα απογειώσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,

Το 2021 αν και ήμασταν όλοι καλά παιδιά, βρεθήκαμε «λίγο» στην φάπα σε σχέση με τις υπόλοιπες «αδερφές» ανεπτυγμένες αγορές. Λίγο ο κορονοϊός, λίγο οι αυξήσεις κεφαλαίου, λίγο τα ενεργειακά, μας εκτροχίασαν και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε σε αυτό το τίμιο μεν, φτωχό δε 10,43%. Καλές είναι οι αποδόσεις και σίγουρα βοηθούν την προσέλκυση ενδιαφέροντος ωστόσο αυτό θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα άλλων υποστηρικτικών δράσεων, με περισσότερη ουσία που θα αφορούν άλλα μεγέθη και ποιότητες κεφαλαίων.

Σου στέλνω λοιπόν την λίστα με τα δώρα που περιμένω φέτος να φέρεις εσύ ή εν πάση περιπτώσει κάποιος από τους βοηθούς σου:

Να δούμε νέες εταιρείες στην Αγορά. Κανονικές εταιρίες όχι μόνο ΑΕΕΑΠ, κάτι που να βγάλει ενδιαφέρον και λίγο ενθουσιασμό, να ανοίξει λίγο το πεδίο επιλογών και να υπάρξουν εταιρείες που θα κάνουν κλικ σε επενδυτές που ψάχνουν κλάδους αιχμής και εξωστρέφεια. Ας είναι και μικρές εταιρείες, αν αξίζουν εμείς θα τις κάνουμε μεγάλες. Προσοχή όμως: Το παρελθόν έχει δείξει ότι οι μεγάλες ουρές στεγνώνουν το σύστημα από ρευστότητα. Επομένως με ρέγουλο.

Να γίνουμε περισσότερο ESG αγορά. Καλές οι κερδοφορίες και τα μερίσματα αλλά αν οι εταιρείες δεν το πάρουν απόφαση να γίνουν πιο συμβατές με τον όρο «υπεύθυνη επένδυση» όλο και λιγότεροι θα ασχολούνται μαζί μας. Ακριβό σπορ και ολίγον εκτός ελληνικής φιλοσοφίας (επτά φορές το ίδιο επίθετο σε ΔΣ εισηγμένης απλά δεν αντέχεται) έχει ωστόσο καλπάζουσα δυναμική διεθνώς. Το Χρηματιστήριο θέλει να το υποστηρίξει, τα αμοιβαία έχουν στήσει τα πρώτα επενδυτικά σχήματα, καιρός τώρα να το πάρουμε και απόφαση. Όποιος δεν μπορεί θα παίζει στην β’ Εθνική. Και ως γνωστόν τα ξερά γήπεδα μπορεί να έχουν μια άγρια ομορφιά είναι όμως και γεμάτα παγίδες.

Αποφάσεις και ποινές να ανακοινώνονται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Εύλογο δεν σημαίνει σε αυτή την ζωή αλλά σε ένα κοντινό, ορατό και προγραμματιζόμενο μέλλον. Οι φουκαράδες μικρομέτοχοι στον Κέκροπα ξεκίνησαν με πολυτονικό και ακόμα δεν έχουν δει την καθαρογραφή της απόφασης για το τι θα γίνει με την διεκδικούμενη έκταση του Ψυχικού. Η Κεφαλαιαγορά πρέπει να πατήσει λίγο γκάζι στις υποθέσεις που την αφορούν και που εκκρεμούν χρόνια, η ζωή είναι μικρή και δεν είναι δυνατόν να σέρνονται υποθέσεις σε αλλαγές θητειών σε ανεξάρτητες αρχές και δικαστήρια. Κάποιος πρέπει να βγάζει το φίδι από την τρύπα, πριν γίνει βόας και μας καταπιεί όλους.

Να ξανανοίξουν τα συνέδρια και οι παρουσιάσεις. Μπουχτίσαμε πια στις οθόνες δύο χρόνια, κουστούμι από πάνω, πιτζάμα από κάτω. Να χάσουμε κανένα κιλό, να ντυθούμε ωραία να ξανασυστηθούμε, να τα πούμε στους μπουφέδες και στους καναπέδες των διαλλειμάτων. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι η πανδημία θα έχει αναχαιτιστεί, από κάποιο φάρμακό, κάποιο εμβόλιο ή από μόνη της. Συμβιβάζομαι και με αυτό. Αλλά τίποτα λιγότερο.

Αν γίνουν έστω και κάποια από αυτά, τότε οι 1.000 μονάδες δεν θα είναι ένας στόχος αλλά μια φυσική εξέλιξη, η Αγορά θα γίνει μια κανονική Αγορά με άλλους στόχους, περισσότερη ρευστότητα και περισσότερους επενδυτές. Τα ζητούμενα δεν προκύπτουν από τις επιδιώξεις τους καθενός αλλά από το τι γίνεται παραδίπλα, πως και γιατί προοδεύουν οι άλλοι.