7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Grab: Mega deal με SPAC αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Grab: Mega deal με SPAC αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων
AP Images

Ο γίγαντας των ταχυμεταφορών και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών της Νοτιοανατολικής Ασίας, Grab, συμφώνησε στη συγχώνευσή της με εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC), που υποστηρίζεται από την Αltimeter Capital Management, προκειμένου να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή στον δείκτη Nasdaq.

Η συμφωνία, που αποτιμάται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή μέσω SPAC μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, περιλαμβάνει ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 4 δισ. δολαρίων από εταιρείες μεταξύ των οποίων οι BlackRock, Fidelity International, Janus Henderson Investors και Temasek Holdings.

Η συμφωνία θεωρείται ένα κρίσιμο πρώτο τεστ για εταιρείες «μονόκερους» (startup εταιρίες που καταφέρνουν να αποκτήσουν αξία πάνω από 1 δισ. δολάρια) από τη Νοτιοανατολική Ασία οι οποίες θέλουν να μπουν στο χρηματιστήριο.

Η Grab ιδρύθηκε το 2012 και προσφέρει πρόσβαση σε μια καταναλωτική αγορά περισσότερων από 655 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ είναι η πλέον πολύτιμη startup στη Νοτιοανατολική Ασία με αποτίμηση στα 16 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι δραστηριότητες της θα φτάσουν τα 180 δισ. δολάρια έως το 2025, από τα 25 δισ. δολάρια το 2020. Τα έσοδά της πέρυσι ανήθελαν στα 12,5 δισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί άνω του 200% σε σχέση με εκείνα του 2018.

Η συμφωνία της Grab έρχεται σε μια περίοδο «φρενίτιδας» για δημόσιες εγγραφές μέσω εταιρειών SPAC στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, μόνο εντός του 2021 οι εταιρείες SPAC έχουν συγκεντρώσει αθροιστικά 99 δισ. ευρώ σε 306 συμφωνίες για εισαγωγή εταιρειών στην Wal Street, έπειτα από το ποσό ρεκόρ 83 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί στο σύνολο του 2020.