Γρ. Τάσιος (ΠΟΞ): Για τον κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει - Είμαστε σε φάση επιβίωσης

Γρ. Τάσιος (ΠΟΞ): Για τον κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει - Είμαστε σε φάση επιβίωσης

Για μια οριστικά χαμένη σεζόν και ένα καλοκαίρι που ουσιαστικά έχει τελειώσει για τον κλάδο του τουρισμού μίλησε σε συνέντευξή του Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος «με αριθμούς μιλώντας, συνολικά για το κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισήμανε πως «είναι μια χρονιά που μάλλον δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε στο μέλλον και θα έλεγα ότι σκεφτόμαστε από τώρα το 2021 ως μια χρονιά επιβίωσης και όχι ως μια χρονιά ανάκαμψης».

Επίσης, επανέλαβε πως από τα 6.800 καταλύματα τα οποία ζήτησαν και έλαβαν υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, περίπου 1000 από αυτά τελικά δεν κατάφεραν να ανοίξουν λόγω μικρής ή ανύπαρκτης πληρότητας.

Αναφορικά με την κίνηση του Αυγούστου, ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες πληρότητες αγγίζουν το 50% σε ορισμένα νησιά, αλλά μόνο για ένα 20ήμερο, ενώ και ο Σεπτέμβριος δεν δείχνει να έχει δυναμική. Σημείωσε ότι για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν απόλυτα καθοριστικό το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια, όπως και το υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες αυτούς, οδηγώντας μάλιστα σε μαζικές ακυρώσεις και μεταθέσεις κρατήσεων για την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, υποστήριξη πως το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα βοηθήσει σημαντικά το επιχειρείν καθώς δεν εμπίπτει στη γραφειοκρατία και σε εκτός πραγματικότητας προϋποθέσεις, ενώ ανέφερε ότι εγκρίθηκαν 6 στα 10 δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με τις εκταμιεύσεις να γίνονται αυτές τις ημέρες.

Θυμίζουμε πως σε πρόσφατη συνέντευξή του άλλες, πρόσφατες συνεντεύξεις του ο κ. Τάσιος είχε τονίσει ευθαρσώς πως έτσι όπως εξελίσσεται η σεζόν με τη νέα έξαρση του κορονοϊού «δεν έχει νόημα να συζητάμε για πληρότητα, η χρονιά έχει χαθεί». Εκτίμησε πως φέτος ο κλάδος θα απωλέσει περίπου 15 δισ. ευρώ (συνολικά πέρυσι ήταν 18,18 δισ. ευρώ), οπότε τα έσοδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΠΟΞ δε θα φτάσουν ούτε τα 4 δισ. ευρώ!

Συνάμα, παραδέχτηκε ευθαρσώς πως και το 2021 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό τονίζοντας ότι «το 2021 θα είναι μια χρονιά επιβίωσης και όχι χρονιά ανάκαμψης. Για ανάκαμψη θα μπορούμε να μιλάμε πια από το 2022 και έπειτα», σημείωσε ο κ. Τάσιος.