Google: Καλείται να πληρώσει εκδότες και ΜΜΕ στη Γαλλία για χρήση περιεχομένου

Google: Καλείται να πληρώσει εκδότες και ΜΜΕ στη Γαλλία για χρήση περιεχομένου

Η Google θα πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με εκδότες και ειδησεογραφικά πρακτορεία στη Γαλλία προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία αποζημίωσης για την χρήση του περιεχομένου τους, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση γαλλικού εφετείου.

Η απόφαση αυτή, που επικυρώνει την προηγούμενη απόφαση της γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού, είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο και εκτός Γαλλίας, καθώς υποχρεώνει την Google να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκδότες και ειδησεογραφικά πρακτορεία προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος πληρωμής του «συγγενικού δικαιώματος», όπως αυτό ορίζεται στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή αγορά, και επιτρέπει στους εκδότες να ζητούν αποζημίωση για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους.

Η απόφαση αυτή διαφέρει από την ανακοίνωση της Google την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα καταβάλει 1 δισ. δολάρια σε εκδότες παγκοσμίως για την χρήση του περιεχομένου τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, διότι η γαλλική συμφωνία θα σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί μία βιώσιμη μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία οι εκδότες και τα ΜΜΕ θα λαμβάνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί για το περιεχόμενό τους.

«Προτεραιότητά μας παραμένει η σύναψη συμφωνίας με τους εκδότες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στη Γαλλία» ανακοίνωσε η Google. «Καταθέσαμε την έφεση για να επιτύχουμε νομική σαφήνεια σε κάποια τμήματα της αρχικής απόφασης, και θα εξετάσουμε τώρα την απόφαση του εφετείου του Παρισιού».