«Γόνιμη» περίοδος για συμφωνίες και deals στην επιχειρηματική σκηνή

«Γόνιμη» περίοδος για συμφωνίες και deals στην επιχειρηματική σκηνή

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ασχέτως αν η χρηματιστηριακή αγορά με το πρότερο ράλι που έχει κάνει έχει προεξοφλήσει μέρος των θετικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε οικονομικό, πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, στο... παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο εξελίσσονται σημαντικά γεγονότα που δείχνουν πολύ μεγάλη κινητικότητα.

Η χώρα επιστρέφει σταδιακά – μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας – στην κανονικότητα και αυτό απελευθερώνει δυνάμεις, απεγκλωβίζει επιχειρηματικά projects, ξεκαθαρίζει λιμνάζουσες επί μακρόν καταστάσεις και γενικώς πυροδοτεί εξελίξεις σημαντικές.

Σε ευρύτερο επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει ένα γενικευμένο ανασκούμπωμα, ενώ δεκάδες funds, μικρά και μεγάλα, αλλά και γνωστά κορυφαία επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού βλέπουν ξανά Ελλάδα. Οι αναβαθμίσεις έχουν ξεκινήσει εκ νέου για κορυφαίες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, στοιχείο που μαρτυρά ότι οι ξένοι ποντάρουν σε συνέχιση της ανόδου της αγοράς, η οποία – έτσι κι αλλιώς – έχασε το πολυετές bull market των διεθνών χρηματιστηρίων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στοιχείο που αντανακλά όχι μόνο τη μείωση του ρίσκου, αλλά διαφοροποιεί τα δεδομένα και σ'' ό,τι αφορά τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ποτέ στα χρονικά η Ελλάδα δεν δανειζόταν – σε επίπεδο δεκαετούς – με επιτόκιο 1,35%, που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών για τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

Συνάμα, το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες είναι η αιχμή του δόρατος του τελευταίου διαστήματος και αυτό που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ευρύτερα, τόσο στο χρηματιστήριο όσο – κυρίως – στη λειτουργία των τραπεζών και κατ'' επέκταση στην πραγματική οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει σειρά παρουσιάσεων και road shows με ξένους επενδυτές κάνοντας γνωστό αυτό το σχέδιο σε κορυφαίους οίκους του εξωτερικού. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες, οίκοι αξιολόγησης αλλά και επενδυτικοί οργανισμοί εκφράστηκαν θετικά γι'' αυτό το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως την πιο ουσιαστική κίνηση για τη φυγή προς τα εμπρός και την κάθαρση από τα... τοξικά των κόκκινων δανείων.

Οίκοι όπως Black Rock, Deutsche Bank, JP Morgan κ.α. αλλά και οργανισμοί αξιολόγησης όπως η Moody's και η DBRS εκφράστηκαν θετικά, ενώ η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα είχε συναντήσεις με στελέχη των HSBC, Morgan Stanley, BNP Paribas κ.α.

Την προσεχή Παρασκευή υπάρχει η ετυμηγορία της Standard & Poor''s όπου δεν αποκλείεται – με αιχμή το σχέδιο Ηρακλής – να έρθει η πρώτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας υπό την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θυμίζουμε ότι πριν η χώρα σπάσει τα δικά της ρεκόρ από πλευράς επιτοκίων στο 10ετές και στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, ο ΟΤΕ το Σεπτέμβριο δανείστηκε με επιτόκιο κάτω από 1%, ήτοι το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί ποτέ ελληνική εταιρεία! Μάλιστα, το επιτόκιο που πέτυχε ο οργανισμός (0,875%) ανταγωνίζεται αντίστοιχες εκδόσεις του εξωτερικού, πιστοποιώντας την ποιότητα του εν λόγω ομίλου.

Η Τέρνα Ενεργειακή πέτυχε υπερκάλυψη στο ομόλογο την περασμένη εβδομάδα κατά 4,5 φορές, καταγράφοντας μια από τις πιο επιτυχημένες εκδόσεις που έχουν γίνει στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία ζητούσε 150 εκατ. ευρώ όμως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 684 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται μεταξύ 2,6% και 2,7%.

Το Ελληνικό, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της χώρας δείχνει να έχει μπει σε μια ρότα χωρίς... γυρισμό, με τις εργασίες να ξεκινούν τους επόμενους μήνες, ενώ ολοένα και περισσότεροι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι συστρατεύονται για την επίτευξή του.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι υπόλοιπες δεκάδες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για το ξεμπλοκάρισμα και άλλων επενδυτικών projects που έχουν λιμνάσει για χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι μπαίνουμε σε μια τροχιά με ενδιαφέρουσα δυναμική, που θα φέρει ειδήσεις, εξελίξεις και deals.

Σ'' αυτό το μοτίβο άλλωστε είναι οι ειδήσεις που περνούν στα... ψηλά, όπως το νέο εντυπωσιακό επενδυτικό «χτύπημα» του CVC Capital που μετά την εξαγορά των Υγεία, Metropolitan, Metropolitan General, Μητέρα και Λητώ, προχώρησε στην εξαγορά του Creta Interclinic, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών υγείας στην Κρήτη, αλλά και η είσοδος ως στρατηγικός επενδυτής της Sterner Stenhus στην Pasal Development.

Ο σουηδικός όμιλος του Ηλία Γεωργιάδη προτίθεται να καταβάλει άνω των 20 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ και ομολογιακού στην εισηγμένη. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Sterner Stenhus θα καταβάλλει ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και ομολογιακού δανεισμού στην Ρasal Development, προκειμένου η εισηγμένη να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στις δραστηριότητες του real estate, των logistics, αλλά ενδεχομένως και των ΣΔΙΤ.