Goldman Sachs: Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες - Αύξηση τιμών στόχων

Goldman Sachs: Σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες - Αύξηση τιμών στόχων

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού ρίσκου, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν ισχυρή ανάπτυξη όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση. Η επενδυτική δίνει σύσταση Buy για την Eurobank και την Alpha Bank, ενώ αναφέρει πως μετά από καιρό οι τράπεζες αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Την ίδια στιγμή η συζήτηση περί της δυνατότητας να δώσουν μέρισμα έχει ανοίξει, ενώ τα κόκκινα δάνεια οδεύουν προς μονοψήφιο δείκτη. 

Eιδικότερα, οι τιτλοποιήσεις που έχουν τρέξει και θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2022 αναμένεται να ρίξουν τον δείκτη NPE σε 7% , 5% το 2023 και 3% το 2024. 

Η Goldman Sachs δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank με τιμή στόχο στα 1,68 ευρώ, από 1,12 ευρώ πριν και για τη Eurobank 1,4 ευρώ από 0,65 ευρώ. Την ίδια στιγμή για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος είναι στα 1,7 ευρώ, από 1,47 ευρώ προηγουμένως. 

Τα ROTE επιστρέφουν στην κανονικότητα. Ειδικότερα θα αυξηθούν από 5% το 2021 σε 8% το 2023, κάτι που οφείλεται στην οργανική ανάπτυξη και στη μείωση των κινδύνων για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από 90bps το 2021 σε 60bps την περίοδο 2022-2024. Τα λειτουργικά κέρδη αυξάνονται, ενώ τα κόκκινα δάνεια αναμένεται μέσα στο τρέχον έτος να πέσουν σε μονοψήφιο ποσοστό, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman. 

Οι διοικήσεις των τραπεζών συνεχίζουν να έχουν πλάνα ανάπτυξης μετά από καιρό με ενίσχυση της λιανικής, ενώ η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να ανοίξει.