Goldman Sachs: Οι φόβοι του εμπορικού πολέμου έχουν ξεπεραστεί

Goldman Sachs: Οι φόβοι του εμπορικού πολέμου έχουν ξεπεραστεί

Οι ανησυχίες τις τιμές του πετρελαίου αλλά και σε άλλα εμπορεύματα έχουν ξεπεραστεί, ακόμα και για όσα προϊόντα είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους κινδύνους από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, δήλωσε η Goldman Sachs την Τετάρτη σε νέα έρευνα της.

Τον Ιούνιο, ορισμένα εμπορεύματα «είδαν» τους επενδυτές να ανησυχούν για τις αδυναμίες της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές, για τις αναταραχές του εμπορικού πολέμου και την απόφαση των παραγωγών πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Ο ισχυρότερος από αυτούς τους φόβους αφορά στις απειλές για επιβολή δασμών που από τη διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των διεθνών εμπορικών εταίρων του.

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δις. δολαρίων, ενώ η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αντιδράσει στην ανάλογη αξία των προϊόντων των ΗΠΑ.

Και οι δύο χώρες θα θέσουν τις εν λόγω κυρώσεις στις 6 Ιουλίου.

Ενώ πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα έπληττε τις ευρύτερες οικονομίες, η Goldman δήλωσε ότι τα εμπορεύματα δεν πρόκειται να πληγούν σε μεγάλο βαθμό.

«Μόνο οι αγορές που δεν μπορούν να αναπροσανατολιστούν παγκοσμίως σε άλλους καταναλωτές θα επηρεαστούν από τις κυρώσεις της 6ης Ιουλίου. Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στις αγορές βασικών προϊόντων θα είναι πολύ μικρός, με εξαίρεση τη σόγια όπου δεν είναι δυνατή η πλήρης αναπροσαρμογή των προμηθειών», ανέφερε το σημείωμα Goldman.

«Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι ανησυχίες έχουν ξεπεραστεί. Ακόμη και η σόγια, η πιο εκτεθειμένη από το σύνολο των προϊόντων, αποτελεί πλέον μια αγορά», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.