Ανεργία 15%, βουτιά 34% του ΑΕΠ και μετά ανάκαμψη ρεκόρ
Goldman Sachs για ΗΠΑ

Ανεργία 15%, βουτιά 34% του ΑΕΠ και μετά ανάκαμψη ρεκόρ

Η Goldman Sachs αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, προβλέποντας πλέον ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 15% και το ΑΕΠ θα «γκρεμιστεί» κατά 34%, αλλά στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάκαμψη ρεκόρ στη χώρα.

Συγκεκριμένα η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα καταγράψει ύφεση 9% κατά το πρώτο τρίμηνου του έτους και στη συνέχεια θα υποχωρήσει ακόμα παραπάνω με ύφεση «μαμούθ» 34% στο δεύτερο τετραμήνο, τη χειρότερη που έχει βιώσει η οικονομία της χώρας μεταπολεμικά. Η προηγούμενη εκτίμησή της ήταν στο -24%.

Αντίστοιχα, η ανεργία θα φτάσει εντός του έτους το 15% σύμφωνα με την Goldman Sachs, αντί του 9% που αναμενόταν.

Ωστόσο, η Goldman εκτιμά ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα σημειωθεί η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην ιστορία της χώρας, με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 19%.

Χαρακτηριστικό πάντως, για την πτώση του ΑΕΠ τα δύο πρώτα τρίμηνα εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της Goldman, είναι το παρακάτω διάγραμμα:

Σημειώνεται πως ακόμα και με την ανάπτυξη-ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο, η επενδυτική προβλέπει συρίκκνωση του ΑΕΠ κατά 6,2% για το σύνολο του έτους, τη μεγαλύτερη από την μεγάλη Ύφεση του 1929. 

Τέλος, ο αργός ρυθμός ανάκαμψης ακόμη και το 2021 θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, προσθέτει η Goldman Sachs.