Goldman Sachs: Έρχεται περίοδος ανάκαμψης για ΕΛΠΕ και Motor Oil

Goldman Sachs: Έρχεται περίοδος ανάκαμψης για ΕΛΠΕ και Motor Oil

Ενισχυμένες από τα περιθώρια διύλισης και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα αναμένεται να βγουν οι Motor Oil και τα ΕΛΠΕ σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. O αμερικανικός οίκος ξεκίνησε την κάλυψη των ΕΛΠΕ με neutral rating και αναμένει σημαντική αύξηση των κερδών του ομίλου. Την ίδια στιγμή προβλέπει αύξηση της μερισματικής απόδοσης 8% το 2021-2022 για τη Motor Oil.

Ειδικότερα, για τη Motor Oil ο οίκος προβλέπει μέρισμα στα 0,9 με 1,1 ευρώ το 2021-2022, ανάκαμψη της κερδοφορίας και αύξηση παραγωγής, με απόδοση ταμειακών ροών στο 11% κατά μέσο όρο το 2021/2022. Κατατάσσει γενικότερα τoν όμιλο Βαρδινογιάννη στις κορυφαίες εταιρείες της Μεσογείου, η οποία σύμφωνα με την GS ξεκινά από πολύ καλό σημείο για να επιτύχει ανάκαμψη, καθώς η ενεργειακή αγορά ανακάμπτει.

Στις ωφελημένες ενεργειακές εταιρείες ανήκουν και τα ΕΛΠΕ, τα οποία ο οίκος προβλέπει πως θα επωφεληθούν από τα περιθώρια διύλισης. Τα ΕΛΠΕ αναμένεται να επωφεληθούν από την ανάκαμψη στα περιθώρια διύλισης, καθώς αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο συντελεστή στα κέρδη του ομίλου.

Ο οίκος προβλέπει πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα επεκταθούν κατά 40% από το 2020 έως το 2022, ενώ τα μερίσματα θα αυξηθούν από 0,1 ευρώ ανά μετοχή το 2020 σε 0,5 ευρώ ανά μετοχή το 2023 λόγω της ισχυρής αύξησης της παραγωγής και των ελεύθερων ταμειακών ροών.

Σύμφωνα με το report της GS η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα στην Ευρώπη επιταχύνει τη δραστηριότητα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από 50%, με τα περιθώρια διύλισης και τις μετοχές του κλάδου να αρχίζουν να ανακάμπτουν.

Ωστόσο, παρά το άνοιγμα της αγοράς η απόδοση των ευρωπαϊκών περιθωρίων διύλισης και των μετοχών διύλισης υστερεί έναντι των επιδόσεων άλλων κλάδων.