Γλιτώνει την πρόσκρουση η ΔΕΗ με 10 μέτρα

Γλιτώνει την πρόσκρουση η ΔΕΗ με 10 μέτρα

Του Γιώργου Φιντικάκη 

Δίχως αναφορές σε ορατά προβλήματα βιωσιμότητας και κινδύνους χρεοκοπίας θα είναι όπως όλα δείχνουν, η αυριανή έκθεση του ορκωτού εκτιμητή της ΔΕΗ, της Ernst & Young, η οποία θα συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το πρώτο εξάμηνο. 

Από την παρουσίαση του ορκωτού, θα απουσιάζουν, όπως φαίνεται αναφορές σε «αβεβαιότητα ως προς την συνέχιση λειτουργίας της ΔΕΗ», σαν εκείνες που συνόδευαν τα ετήσια αποτελέσματα του 2018, δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα λείπουν τα καμπανάκια για τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, και οι συστάσεις για άμεση λήψη μέτρων. Εξάλλου τα αποτελέσματα 6μηνου της ΔΕΗ αναμένεται να εμφανίσουν σημαντικές ζημιές, σε συνέχεια των 205 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.

Την εκτίμηση ότι η έκθεση δεν θα συνοδεύεται από δυσάρεστες εκπλήξεις, επανέλαβε χθες ο Κ.Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι αμέσως μόλις φύγει «η απειλή και το σύννεφο αμφιβολίας πάνω από τη ΔΕΗ» θα τρέξουν τα ήδη προγραμματισμένα διαρθρωτικά μέτρα γύρω από την επιχείρηση.

Καθοριστικό ρόλο στην εκτιμώμενη αναστροφή εικόνας της ΔΕΗ, παίζουν αφενός το καλοκαιρινό πακέτο αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, ύψους 490 εκατ. ευρώ, αφετέρου η νέα ανάσα ύψους 190 εκατ. από το υπ. Οικονομικών, μέσω της καταβολής των λεγόμενων ΥΚΩ παρελθόντων ετών. Τα παραπάνω, μαζί με τα επικείμενα έσοδα από τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της επιχείρησης, που θα έρθουν γύρω στο Νοέμβριο, εκτιμάται ότι καλύπτουν το ταμειακό της έλλειμμα που φτάνει τα 900-950 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως έχει πει ο νέος της μάνατζερ Γ. Στάσσης, ενώ προσεχώς έρχονται και νέες παρεμβάσεις προς την βελτίωση της προβληματικής της ρευστότητας.

Τέτοια είναι η διάταξη που καταθέτει εντός εβδομάδας το υπ. Ενέργειας, όπως ανέφερε χθες ο κ. Χατζηδάκης, για την οριστική κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, και η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Τελειώνει οριστικά έτσι ένα μέτρο που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει 600 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ, και το οποίο είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι η αγορά ηλεκτρισμού θα ανοίξει, και η επιχειρήση θα χάσει μερίδια, εφόσον υποχρεωθεί να πουλά στον ανταγωνισμό, λιγνιτικό ρεύμα σε τιμή κόστους. Το μέτρο και ζημίωσε την ΔΕΗ, και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού τον Αύγουστο το μερίδιό της διαμορφώθηκε σε 74,18%, όντας μάλιστα αυξημένο έναντι εκείνου του Ιουλίου.

Τα 10 μέτρα

Σωρευτικά οι παρεμβάσεις που κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ φιλοδοξούν ότι θα συμβάλλουν σε αναστροφή εικόνας της επιχείρησης στην αυριανή έκθεση του ορκωτού, είναι:

1. Το ταμειακό όφελος ύψους 490 εκατ ευρώ που θα επιφέρουν στη ΔΕΗ, σε ετήσια βάση, τα μέτρα του καλοκαιριού για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων στο ρεύμα. Σημειωτέον ότι από 1ης Νοεμβρίου 2019, ισχύει στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ρήτρα ρύπων, η οποία και θα ενεργοποιείται όταν η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων, που διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια, ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ και το υπουργείο, με βάση τις διεθνείς προβλέψεις για την πορεία των τιμών CO2, είναι τέτοια η ρήτρα, που θα έχει μηδενική επίπτωση στα τιμολόγια.

2. Τα 190 εκατ. ευρώ, της καταβολής των λεγόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ως αποζημιώση στη ΔΕΗ για το ρεύμα που παρείχε το 2011 σε χαμηλές τιμές προς τους νησιώτες και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τα ποσά αυτά θα δεσμευθούν από το υπ. Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2020, για λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς να ενσωματωθούν στα τιμολόγια, εν είδη έμμεσων αυξήσεων. Είναι κονδύλια που η ΡΑΕ έχει αναγνωρίσει ότι δικαιούται η ΔΕΗ. Εντός λοιπόν της εβδομάδας, το υπ. Ενέργειας θα καταθέσει ρύθμιση με την οποία θα εξουσιοδοτεί την ΡΑΕ να εξακριβώσει το ακριβές ύψος των οφειλών και στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει προς την κυβέρνηση.

3. Επιπλέον τω παραπάνω, η ΔΕΗ αναμένει κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της, οι οποίες θα δοθούν ως εγγύηση σε επενδυτές, με αντάλλαγμα κονδύλια γύρω στα 200 εκατ. ευρώ. Το πακέτο αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 60 ημερών. Δεν αλλάζει κάτι ως προς την διαχείριση και είσπραξη των παραπάνω χρεών, καθώς αυτή θα συνεχίσει να γίνεται από την ΔΕΗ, τα συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία, και την εταιρεία Qualco με την οποία συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση.

4. Καταργούνται οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με πρώτο βήμα αυτήν που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Οκτώβριο.

5. Έρχεται τον Οκτώβριο νόμος που θα εξαιρεί την ΔΕΗ από τις διαδικασίες του Δημοσίου για προμήθειες και προσλήψεις, κάνοντας την επιχείρηση πιο ευέλικτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσλήψεις θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, ωστόσο εισάγονται λιγότερες δύσκαμπτες διαδικασίες.

6. Στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου, μόλις ολοκληρώσει ο σύμβουλος της McKinsey το νέο 5ετές business plan της ΔΕΗ, τότε θα μπουν μπροστά και οι διαδικασίες για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια, αφού η αποκρατικοποίηση μπορεί να γίνει είτε με πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, είτε με γεωγραφική κατάτμηση του πανελλαδικού δικτύου διανομής, και πώληση τμημάτων του.

7. Απολιγνιτοποίηση. Εξετάζονται σενάρια για απόσυρση περισσοτέρων των τριών μονάδων, δηλαδή πέραν των Αμύνταιο 1,2 στη Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη 3 στην Αρκαδία, όπως για παράδειγμα αυτής του Αγίου Δημητρίου, που αν δεν αναβαθμισθεί περιβαλλοντικά, θα πρέπει να κλείσει. Ο υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης ξεκινά σύντομα επισκέψεις πρώτα στη Δυτική Μακεδονία, και μετά στη Μεγαλόπολη, με αντικείμενο το διάλογο με τους εργαζόμενους, όπως είχε δηλώασει την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν συνάντησης με την ΓΕΝΟΠ.

8. Εθελουσία έξοδος. Είναι νωρίς για οποιαδήποτε νούμερα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του αριθμού όσων δεχθούν να βγουν σε εθελουσία, θα αφορά εργαζόμενους σε λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν.

9. Εντείνεται το κυνήγι των κακοπληρωτών. Σήμερα μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Εδώ, αναμένεται αυστηροποίηση του πλαισίου που ακολουθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, και εντατικοποίηση στην εκτέλεση των εντολών αποκοπής που αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ, η οποία και κατηγορεί την σημερινή (απερχόμενη) διοίκηση του διαχειριστή, ότι κάνει τα στραβά μάτια, και εκτελεί πλημμελώς τα καθήκοντά της.

10. Ξεκινά σύντομα να σχεδιάζεται το "στόρυ" των ΑΠΕ. Το στοίχημα είναι δύσκολο για μια επιχείρηση με λιγνιτική νοοτροπία, όπως η ΔΕΗ, ωστόσο η απολιγνιτοποίηση με ταυτόχρονη απόφαση για στροφή της επιχείρησης στην πράσινη ενέργεια, συγκεντρώνει ήδη τα εύσημα των ξένων μάνατζερς και funds, όπως φάνηκε στις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της Γ. Στάσσης.