Να συνεχιστεί η στήριξη της οικονομίας χωρίς να σκεφτόμαστε ελλείμματα, χρέος
Γκ. Χαρδούβελης

Να συνεχιστεί η στήριξη της οικονομίας χωρίς να σκεφτόμαστε ελλείμματα, χρέος

Την ανάγκη να ξοδέψουμε πολλά για τη στήριξη της οικονομίας στην παρούσα φάση, χωρίς να σκεφτόμαστε ελλείμματα και χρέος, επεσήμανε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.

O κ. Χαρδούβελης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι εφόσον η πανδημία επιμένει, πρέπει να συνεχιστεί για ένα διάστημα η σωστή οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα, η οποία προβλέπει τη στήριξη της οικονομίας.

«Δεν πρέπει να κάνουμε οικονομία τώρα, καλύτερα να ξοδέψουμε τώρα πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή μπορεί να υποστηριχθεί αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να παρέχει άφθονη ρευστότητα, την οποία έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα κράτη-μέλη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι η στήριξη είναι απαραίτητη για λόγους μακροοικονομικούς, καθώς πρέπει να διασωθεί το οικονομικό περιβάλλον, ώστε να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες.

Ακόμη, ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως η πανδημία επιταχύνει την ψηφιοποίηση της οικονομίας και είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας σε ορισμένους κλάδους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Κώστας Μελάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι η στήριξη της οικονομίας είναι απαραίτητο να συνεχιστεί χωρίς να ανησυχούμε για τα ελλείμματα και το χρέος διότι υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα να αντιμετωπιστούν αυτά στη συνέχεια, όταν η οικονομία βρει το βηματισμό της. 

Ο κ. Μελάς, τόνισε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν απορροφήσει ρευστότητα περίπου 40 δισ. ευρώ, η οποία όμως δεν περνάει στην οικονομία, καθώς την τοποθετούν σε ομόλογα και σε καταθέσεις στην ΕΚΤ.

Τέλος, ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο «Ηρακλής» μόνο του δεν είναι αρκετό για να επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και απαιτείται να συμπληρωθεί με πιο δραστικά μέσα, όπως το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία «κακής τράπεζας».