Γιατί το δορυφορικό internet του Elon Musk δεν απειλεί Cosmote και Wind

Γιατί το δορυφορικό internet του Elon Musk δεν απειλεί Cosmote και Wind

Χρονιά ευρύτερων ανακατατάξεων είναι το 2021 για την αγορά τηλεπικοινωνίας στη χώρα μας. Η είσοδος του 5G, οι επενδύσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε υποδομές και το fiber to the home, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε έναν σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό κόμβο.

Η Starlink του Elon Musk άνοιξε πρόσφατα τη δυνατότητα προπαραγγελίας εξοπλισμού σύνδεσης για τη χώρα μας, με στόχο να παρέχει γρήγορη σύνδεση στο internet μέσω…δορυφόρου. Η κάλυψη της χώρας μας αναμένεται να ξεκινήσει έως τη λήξη του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Η σύνδεση στο δίκτυο της Starlink δεν είναι ούτε φθηνή, ούτε εύκολη υπόθεση. Απαιτείται η παραγγελία ειδικού δορυφορικού πιάτου, με το κόστος του εξοπλισμού να διαμορφώνεται στα 499 ευρώ, αυξημένο με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος δε της υπηρεσίας, αγγίζει τα 99 ευρώ μηνιαίως.

Αν και θα περίμενε κανείς η είσοδος του…διαστημικού internet να απειλεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η πραγματικότητά είναι διαφορετική.  «Το internet που φέρνει ο Elon Musk στην Ελλάδα είναι το λεγόμενο internet απομακρυσμένων περιοχών. Δηλαδή αφορά σε γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν καλό internet. Αυτές οι περιοχές στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένες, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας με συνεχείς επενδύσεις τους έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας» σημειώνουν πηγές με βαθιά γνώση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Δεν είναι μόνο το εν δυνάμει κοινό που απευθύνεται η Starlink που δεν δημιουργεί προβληματισμό στις διοικήσεις των Cosmote και Wind, αλλά όπως οι ίδιες πηγές της αγοράς επισημαίνουν «ήδη υπάρχουν στη χώρα μας δορυφορικά συστήματα internet για όσους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Άρα το κοινό που απευθύνεται η Starlink είναι ακόμη πιο περιορισμένο» και προσθέτουν πως «δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός με τις οργανωμένες δομές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ούτε πολιτική της Starlink είναι να δημιουργεί οργανωμένες δομές στα κράτη που δραστηριοποιείται. Το κόστος που είναι αυξημένο, αποτελεί μία ακόμη τροχοπέδη στην προσπάθεια της εταιρείας να κερδίσει μερίδια στην ελληνική αγορά.».

Την ίδια στιγμή οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών «ζωγραφίζουν» το αύριο του internet στη χώρα μας με επενδύσεις έντασης κεφαλαίου και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Cosmote έφερε πρώτη το 5G στη χώρα μας, με το δίκτυο να επεκτείνεται και να βελτιώνεται συνεχώς. Η εταιρεία επενδύει εντατικά σε καινοτομές τεχνολογίες και δίκτυα νέας γενιάς, οδηγώντας τη χώρα στην «Κοινωνία του Gigabit». Σημειώνεται πως η εταιρεία την τελευταία δεκαετία πραγματοποίησε επενδύσεις 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών, ενώ για την επόμενη τριετία προβλέπονται επενδύσεις 2 δισ. ευρώ. Δεσπόζουσα θέση στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ έχουν η επέκταση και ανάπτυξη του 5G και το FTTH (fiber to the home)

Ήδη υπάρχουν 325.000 καταναλωτές που απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες internet μέσω του FTTH, ενώ στόχος της διοίκησης Τσαμάζ είναι να φτάσουν τους 500.000 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά της η Wind, σχεδιάζει το προσεχές διάστημα να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις υπηρεσίες 5G στους συνδρομητές της, ενώ προετοιμάζεται εντατικά για επενδύσεις 500 εκατ.ευρώ σε 5G και νέας γενιάς δίκτυα την επόμενη πενταετία. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος εφαρμογών γύρω από το δίκτυο 5G, το οποίο θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα προσφέρει γρήγορες, εύκολες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους συνδρομητές της.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η έλευση του διαστημικού internet του Elon Musk, παρότι εμπλουτίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και προσθέτει έναν ακόμη υπολογίσιμο παίκτη στην αγορά, όχι μόνο δεν απειλεί τις εγχώριες εταιρείες τηλεπικοινωνίας, αλλά εκείνες συνεχίζουν να είναι απόλυτα προσηλωμένες στον επενδυτικό τους σχεδιασμό. Ένας σχεδιασμός που όταν υλοποιηθεί, το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα θα αλλάξει «γήπεδο» και θα μπορεί να περηφανεύεται πως συγκαταλέγεται σε εκείνες τις χώρες που διαθέτουν τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες αιχμής, με πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές, την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.