Γιατί το Χ.Α «καίει» τις καλές ειδήσεις

Γιατί το Χ.Α «καίει» τις καλές ειδήσεις

Της Μαίρης Βενέτη*

Παρόλο που οι τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά έντονη επενδυτική δραστηριότητα, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να έλκεται περισσότερο από το αυξημένο volatility των ξένων αγορών και την ανησυχία για τις γεωπολιτικές ισορροπίες με τη γείτονα χώρα, παρά από τα θετικά επιχειρηματικά νέα.

Εντούτοις, ειδησιογραφικά υπήρξαν και υπάρχουν αρκετά καύσιμα όπως:

- Η πώληση του 67% του ΟΛΘ.

- Η συμφωνία της πώλησης του 5% του ΟΤΕ - κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ-στην Deutsche με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας να ανέρχεται πλέον στον ΟΤΕ σε 45% και το ΤΑΙΠΕΔ να εισπράττει περίπου 284 εκατ. ευρώ.

- Το επιτυχές placement στην εταιρεία Autohellas με το οποίο ο βασικός μέτοχος, διέθεσε το 14,3% του μετοχικού κεφαλαίου, μειώνοντας το ποσοστό του και βελτιώνοντας το free float της μετοχής.

- Η αγορά σημαντικών ακινήτων της Βωβός από το επενδυτικό fund Greco, συμφερόντων Σταύρου Αδαμόπουλου και Αχιλλέα Ρισβά.

- Η επανείσοδος στην ελληνική αγορά της αλυσίδας Spar.

- Το ομόλογο ύψους 120 εκατ. ευρώ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

- Η γνωστοποίηση αρχές της εβδομάδας από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, στο περιθώριο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τους λιγνίτες σε ποσοστό 40%.

- Η επένδυση της τάξης των 5 δισ. για την παραγγελία 42 αεροσκαφών τύπου Airbus A320neo και Α321neo από την Aegean.

- Η υψηλότερη από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος, τριμηνιαία μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου ανήλθαν στα 95,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017, καταγράφοντας μείωση 4,8% και 10,0% συγκριτικά με το τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα.  

Τι προβληματίζει την αγορά

Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, η ανάγνωση αυτών των ειδήσεων θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά, όμως εμφανώς η επενδυτική ψυχολογία είναι επιβαρυμένη και δεν ευθύνεται μόνο το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια ή η γεωπολιτική ένταση στην γειτονιά μας.

Υπάρχουν δυστυχώς και μέτωπα με καθαρή ελληνική εντοπιότητα.

Καταρχήν, τα stress tests τα οποία θα ανακοινωθούν τον Μάιο, έχουν θέσει σε «ομηρία» τον τραπεζικό κλάδο, τουλάχιστον μέχρι η ετυμογορία τους να απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Δεύτερον, η διαδικασία ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου και η μετάβαση της χώρας στην μετά –μνημονίου εποχή, έχει προκαλέσει ανησυχίες στελεχών τόσο των θεσμών ,όσο και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, υπάρχει ανησυχία για κίνδυνο ανάσχεσης των ασκούμενων πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων, ειδικά κατά την περίοδο της επόμενης προεκλογικής περιόδου. Γι' αυτό και έχουν θέσει ήδη την ανάγκη, να υιοθετηθούν από την Ελλάδα στο σχέδιο της επόμενης μέρας, «μετα-μνημονιακές ρήτρες» με ελληνική μάλιστα «ιδιοκτησία».

Εν ολίγοις, είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους, οι ρήτρες αυτές να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδίου που αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την παρουσίαση του στο Eurogroup της 27ης Απριλίου που θα γίνει στη Σόφια.

Πρόκειται μάλιστα για ρήτρες αυξημένης οικονομικής αλλά και «πολιτικής» σημασίας, όπως η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και τέλος η διαμόρφωση ενός συστήματος φόρων και δαπανών πιο φιλικών στην ανάπτυξη.

Από την ελληνική τώρα πλευρά, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην αυστηρότητα των ρητρών αυτών, η οποία θα εξαρτηθεί από το αν θα παραμείνει το ΔΝΤ ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Και αυτό, γιατί η Γερμανία θα ζητήσει ισχυρά "ανταλλάγματα" αν τελικά το ΔΝΤ αποχωρήσει, με τη μορφή εξαιρετικά απαιτητικών μεταμνημονιακών όρων.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει διαμηνύσει ότι θα διαμορφώσει την τελική του θέση όχι τον Μάιο, αλλά στις 4 Ιουνίου, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2018.

Με την προθεσμία για την συνολική πολιτική συμφωνία να εκπνέει στις 21 Ιουνίου, δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, με το ελληνικό χρηματιστήριο να εισέρχεται σε μια περίοδο περιορισμένης ορατότητας.

Τα τεχνικά ορόσημα

Τεχνικά, η αγορά έχει εισέλθει στην πολύ σημαντική ζώνη των 785-810 μονάδων, που οριοθετείται από τον εκθετικό και απλό μέσο κινητό όρο των 200 ημερών αντίστοιχα.

Η όποια μετριοπαθή αντίδραση δύσκολα θα συνοδευτεί από αυξημένους συναλλακτικούς όγκους, λόγω της μειωμένης εμπορευσιμότητας, καθώς έχουμε εισέλθει στην περίοδο του Πάσχα.

Τα δεδομένα θα γίνουν πιο αισιόδοξα, αν ΓΔ δεν επαναλάβει το κακό κλείσιμο της Πέμπτης -κλείσιμο κάτω των 785 μονάδων- και κρατήσει ενδοσυνεδριακά τις 758 μονάδες.

Αν τώρα βοηθήσει ο διεθνής παράγοντας σε μια καλή ανοδική αντίδραση, ζητούμενο θα είναι η απομάκρυνση του πάνω από τις 810 μονάδες, ενώ η διάσπαση των 838 μονάδων με τζίρο, θα αλλάξει άρδην την τρέχουσα τεχνική εικόνα.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προιόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

* Η κα Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.