Γιατί θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ όποιος έχει βίλα ή πολυτελές κατάστημα

Γιατί θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ όποιος έχει βίλα ή πολυτελές κατάστημα

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ ακριβώς όσα προγραμματίζεται να αποδώσει και ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Όμως, θα υπάρξει ανακατανομή φορολογικών βαρών συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Ανακατανομή σημαίνει ότι κάποιοι θα επιβαρυνθούν λιγότερο συγκριτικά με το 2021 και κάποιοι περισσότερο. Ήδη αρχίζουν να διαφαίνονται οι τάσεις: Οι ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού ακινήτων μικρής αξίας ανά ακίνητο αλλά με άθροισμα που ξεπερνά τα 300-400.000 ευρώ θα δουν να «ξεφουσκώνει» ο λογαριασμός λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο.

Από την άλλη όμως, βαθύτερα κινδυνεύουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη ιδιοκτήτων ακινήτων -στην πραγματικότητα ιδιοκτήτες δικαιωμάτων επί ακινήτων- η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 200.000-250.000 ευρώ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ποια είναι η διαφορά; Αντί να επιβαρύνεται το άθροισμα περιουσιακών στοιχείων (και να δημιουργείται κίνητρο για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στα παιδιά και στα εγγόνια τώρα μάλιστα που και οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες) θα επιβαρύνονται οι αυτοτελείς πολυτελείς κατοικίες ή τα καταστήματα και τα γραφεία μεγάλης αξίας. Αυτό εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά στην αγορά καθώς πλέον δεν θα υπάρχει το μεγάλο αντικίνητρο επένδυσης στην αγορά ακινήτων που είναι ο συμπληρωματικός φόρος.

Υποψήφιοι να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Ειδικά, στις «νέες εντάξεις» του αντικειμενικού συστήματος αλλά και στις επεκτάσεις ζωνών, οι επιβαρύνσεις ενδέχεται να είναι μεγάλες. Και αυτό διότι μέχρι τώρα, σε αυτές τις περιοχές, καταλογιζόταν ο ελάχιστος ΕΝΦΙΑ των 2-2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό. 

Με το νέο σύστημα υπολογισμού, ο φόρος μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσιος. Ωστόσο, αυτό συνιστά απόδοση δικαιοσύνης και όχι «χαράτσι» καθώς επί σειρά ετών, ιδιοκτήτες ακινήτων σε αυτές τις περιοχές, εκμεταλλεύονταν την αδυναμία του κράτους να επεκτείνει το σύστημα αντικειμενικών αξιών σε αυτές τις περιοχές πληρώνοντας λίγα, αναλογικά φυσικά με την αξία του ακινήτου τους.

Ο αριθμός των πολιτών που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ το 2022, θα είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με τον αριθμό των πολιτών που θα επιβαρυνθούν. Πολιτικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών αυτό θα γίνει πραγματικότητα από την 1/1/2022. Πώς; με τον ανασχεδιασμό των συντελεστών υπολογισμού του κυρίως φόρου.

Η νέα κλίμακα θα δημοσιευτεί σε μια πολύ κρίσιμη χρονικά περίοδο που οι πολίτες θα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα «χτυπήματα» της ενεργειακής κρίσης. Η είδηση λοιπόν ότι τουλάχιστον ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος από το 2022 για πάνω από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά και σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.