Γιατί τα funds «σκουπίζουν» εταιρείες μεσογειακής διατροφής

Γιατί τα funds «σκουπίζουν» εταιρείες μεσογειακής διατροφής

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ως ένας πολύτιμος και εν πολλοίς ανεξιχνίαστος θησαυρός αποδεικνύονται τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας στον τομέα της αγροτοδιατροφής και της ευρύτερης Μεσογειακής κουζίνας. Το ελληνικό γιαούρτι «πετάει» διεθνώς και καθίσταται ως το πιο ανερχόμενο ελλαδικό brand στο χώρο των τροφίμων, εταιρείες ελαιολάδου κερδίζουν κορυφαία βραβεία παγκοσμίως (Olympian Green, Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου), η φέτα έχει ήδη κατακτήσει τις αγορές, ενώ δεκάδες ακόμη προϊόντα της ελληνικής γης διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Μπορεί λοιπόν σε εσωτερικό επίπεδο ο εθισμός στη μιζέρια να οδηγεί στην ανακύκλωση της κρίσης, όμως η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει κάποια εκπληκτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με το κλίμα, τη μορφολογία του εδάφους και κατ'' επέκταση την ευρύτερη Μεσογειακή διατροφή, τα οποία είναι διαβατήριο για τη διείσδυση ελληνικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Ασχέτως αν στην Ελλάδα υποτιμούμε αυτήν την πραγματικότητα, τα ραντάρ εγχώριων αλλά κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων είναι ορθάνοιχτα προς αυτή την κατεύθυνση και στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών από τη χώρα μας. Έτσι λοιπόν, ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, τέσσερις ελληνικές εταιρείες τροφίμων είτε εξαγοράστηκαν, είτε απέκτησαν ισχυρό στρατηγικό επενδυτή.

Η αρχή έγινε με τις Κρήτων Άρτος και Παλίρροια, δύο πολύ καλών παραγωγικών εταιρειών στο χώρο των τροφίμων και γνήσιων εκπροσώπων της λεγόμενης Μεσογειακής κουζίνας.

Η εισηγμένη Κρήτων Άρτος εξαγοράστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από τον ινδικών συμφερόντων όμιλο SwizGroup Europe Limited (που όμως εδρεύει στο Ντουμπάι) ενώ η Παλίρροια – Σουλιώτης, στα μέσα Φεβρουαρίου απέκτησε στρατηγικό επενδυτική το ελληνικό επενδυτικό fund VNK Capital (των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου) που εξαγόρασε το 36%.

Η VNK Capital είναι ιδιωτική επενδυτική εταιρεία, που επενδύει σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, οι οποίες κατέχουν ηγετική θέση στο χώρο τους.

Επίσης, στις 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε η εξαγορά του 44,73% της Unismack από την Lime Capital Partners, το μετοχικό σχήμα που ελέγχει την εταιρεία Δωδώνη, ενώ προ δέκα ημερών, άλλη μια ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων – η Κανάκης – πουλήθηκε σε νορβηγικό ισχυρό όμιλο! Μέσα σ'' ένα τρίμηνο, εξαγοράστηκαν τέσσερις καινοτόμες εταιρείες τροφίμων, οι δύο εκ των οποίων που είναι εισηγμένες θα αποχωρήσουν από το ταμπλό!

Παράλληλα, μέσα σ'' αυτό το εντυπωσιακό και με μεγάλα περαιτέρω περιθώρια momentum, οι ελληνικές εταιρείες επενδύουν διαρκώς σε νέα προϊόντα, εξειδικεύουν την παραγωγή τους, εκσυγχρονίζουν τις μονάδες τους και αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με τις διατροφικές απαιτήσεις των καιρών και τα παγκόσμια υψηλά στάνταρ.

Η Μεσογειακή διατροφή έχει εξαιρετικά ισχυρό momentum και όσες εταιρείες το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, διαπρέπουν ήδη στο εξωτερικό.

Παλίρροια Σουλιώτης - VNK Capital

Η Παλίρροια – Σουλιώτης ιδρύθηκε το 1957 και τα τελευταία 7-8 χρόνια έχει κάνει άλματα! Είναι εταιρεία παραγωγής συσκευασμένων τροφίμων, που σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εξαγωγών έτοιμων γευμάτων και τη Νο1 παραγωγό εταιρεία ντολμάδων στον κόσμο. Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, έχοντας ισχυρή παρουσία σε Ευρώπη, ΗΠΑ (φέρνει το 25% του τζίρου της), Καναδά, Μέση Ανατολή και Αυστραλία.

Στόχος της στρατηγικής συνεργασίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής βιομηχανίας. Η «Παλίρροια» εδρεύει στα Πολιτικά Εύβοιας και διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κίνα, απασχολώντας πάνω από 1.400 άτομα.

Παράγει περίπου 1,4 εκατ. ντολμαδάκια την ημέρα, 180.000 μερίδες φαγητού και διαθέτει 120 παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές βασισμένες στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα (ντολμαδάκια, παστίτσιο, μουσακάς κ.λπ.) προϊόντα τα οποία βρίσκονται τόσο στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ διαφόρων χωρών αλλά και στον κλάδο της επαγγελματικής εστίασης.

Την περίοδο 2012-2017 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις 8,5 εκατ. για την επέκταση των γραμμών παραγωγής και τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων κι ενός σύγχρονου εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης, ενώ την 4ετία 2018-2022 δρομολογούνται νέες επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία δρομολογεί τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας (και) στη Μέση Ανατολή, ώστε να καταστεί ταχύτερη και πιο εύκολη η διείσδυση σε χώρες της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Β. Αφρικής.

Ο κύκλος εργασιών το 2018 διαμορφώθηκε στα 49,3 εκατ. ευρώ, με περίπου το 85% να έρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδος.

Κρητών Άρτος - SwizGroup Europe Limited

Η Κρητών Άρτος ιδρύθηκε το 2004 ενώ ήταν η πρώτη εταιρεία που έκανε παραγωγή Κρητικών Αρτοσκευασμάτων με την επωνυμία μεγάλης αλυσίδας S/M. Σήμερα οι κτιριακές της υποδομές ξεπερνούν τα 4.000 m², καθώς έχει εκσυγχρονίσει το μηχανολογικό της εξοπλισμό, ενώ η παραγωγική διαδικασία λειτουργεί κάτω από τους αυστηρούς κανόνες των συστημάτων ποιότητας HACCP ΕΛΟΤ 1416, IFS Higher Level και BRC.

H Κρητών Άρτος συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες Supermarkets στην Ελλάδα, ενώ το 20% και πλέον του κύκλου εργασιών της αφορά πωλήσεις εκτός Ελλάδος σε χώρες όπως Αμερική, Γερμανία, Αγγλία, Κύπρο, Κίνα, Αυστραλία κ.α. Από το Φεβρουάριο του 2009, η μετοχή της εταιρείας είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.

Το Switz Group έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 250 εκατ. δολάρια, απασχολεί 4.500 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται στην αρτοβιομηχανία, στα αρτοποιεία, στις πρώτες ύλες, όπως αβγά, κ.ά. σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων σε Ομάν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Σρι Λάνκα, κ.α.

Κανάκης - Orkla Food Ingredients

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου ο νορβηγικός όμιλος Orkla Food Ingredients έκανε δημόσια πρόταση για την εταιρεία Κανάκης, συνεχίζοντας το κρεσέντο της «επίθεσης» των funds στις ελληνικές εταιρείες τροφίμων.

Η Orkla Food Ingredients υπέβαλε Δημόσια Πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Κανάκης, μέσω 4,36 ευρώ ανά μετοχή. Όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά, θα συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για την έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α., καθώς η Orkla είναι ήδη εισηγμένη στην αγορά της Νορβηγίας. Το πλάνο προβλέπει ότι η οικογένεια Κανάκη θα παραμείνει με 20% των μετοχών, τις οποίες και δεν προτίθεται να πουλήσει.

H γνωριμία των κύριων μετόχων του νορβηγικού ομίλου με την οικογένεια Κανάκης κρατάει πάνω από τα 30 χρόνια, ενώ βλέπει την ελληνική εταιρεία ως όχημα για επέκταση στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην Ευρώπη, με νέους κωδικούς και εμπλουτισμό προϊόντων. Η Κανάκης έχει χτίσει τις τελευταίες δεκαετίες ένα σημαντικό δίκτυο συνεργασιών στον εγχώριο κλάδο της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής.

Δωδώνη και Unismack

Στις 12 Μαρτίου ανακοινώθηκε η εξαγορά του 44,73% της Unismack από το μετοχικό σχήμα που ελέγχει την εταιρεία Δωδώνη, το Lime Capital Partners.

Η Unismack είναι μια startup με έδρα το Κιλκίς, η οποία καινοτομεί στο χώρο των τροφίμων, καθώς δημιουργεί... οικολογικά κράκερς, πρώτη ύλη και αλεύρι από φακές, ρεβίθια, κολοκύθια κ.λπ, ή φτιάχνει snacks χωρίς γλουτένη, με τυρί ή με vegan συστατικά. Σχεδόν το 99% της παραγωγής της εξάγεται σε χώρες όπως ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία και σε 15 ακόμη αγορές.

Η Unismack ιδρύθηκε το 2006 από τα αδέρφια Στρατάκη όπου μαζί με φίλους επενδυτές συγκέντρωσαν κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ στήνοντας παραγωγική μονάδα στο Κιλκίς.

Η εταιρεία μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιουνίου 2018 είχε κύκλο εργασιών 4,78 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το τρέχον έτος, οι πωλήσεις αυξάνονται με ρυθμό 35% και η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πλάνο επέκτασης, που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ.