Γιατί ο Σταθάκης καρατόμησε την διοίκηση της ΔΕΠΑ

Γιατί ο Σταθάκης καρατόμησε την διοίκηση της ΔΕΠΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η απομάκρυνση της διοίκησης της ΔΕΠΑ ήταν απλώς θέμα χρόνου. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Κιτσάκο, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΠΑ, εκ των εμβληματικών κρατικών ενεργειακών επιχειρήσεων, που από χθες αποτελεί παρελθόν από την εταιρεία, κατόπιν απόφασης του Γιώργου Σταθάκη. Το ίδιο ισχύει και για τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Γ. Σπανούδη. 

Δεν ήταν πολιτικοί οι λόγοι οδήγησαν στην απομάκρυνση του κ. Κιτσάκου. Άλλωστε ο ίδιος ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από το Δεκέμβριο του 2015, οπότε και ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση, επί Πάνου Σκουρλέτη. Οι αιτίες που έκριναν την αποχώρησή του, πριν τη λήξη της θητείας του, σχετίζονται με την πολιτική του στη ΔΕΠΑ, μέχρι σήμερα μονοπώλιο στην αγορά φυσικού αερίου, με υψηλή ακριβώς γι αυτό το λόγο κερδοφορία. Η ενόχληση από το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 65% της ΔΕΠΑ, και τα ΕΛΠΕ, που κατέχει το υπόλοιπο 35%, ήταν έντονες.

Εδώ και καιρό όμως οι σχέσεις Κιτσάκου-ΥΠΕΝ βρίσκονταν στον πάγο. Συνεχή προσκόμματα στην μνημονιακή υποχρέωση να πάψει η ΔΕΠΑ να είναι πανταχού παρούσα στην αγορά, δηλαδή και χονδρέμπορος και λιανέμπορος, καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, και τριβές με τον πολιτικό του προϊστάμενο, ήταν μερικά από τα αίτια που οδήγησαν στην καρατόμηση.

Το άλλο θέμα τριβών αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης των Λιπασμάτων στην Καβάλα. Τα χρέη της Εταιρείας Λιπασμάτων (πρώην ΒΦΛ), συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, απέναντι στη ΔΕΠΑ, εκτοξεύτηκαν επί των ημερών του κ. Κιτσάκου στα 110 εκατ. ευρώ, υπόθεση με την οποία έχει ασχοληθεί η Οικονομική Αστυνομία. 

Παρ'' όλα αυτά η ΔΕΠΑ αρνούνταν να κλείσει την στρόφιγγα στην βιομηχανία λιπασμάτων, παρά τις οχλήσεις από τους μετόχους της, παρ' ότι δεν φαινόταν να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις για το παραπάνω ποσό, το οποίο πληρώνονταν με μεταχρονολογημένες επιταγές. 

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω το υπουργείο Ενέργειας σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια προχωρούν στην απομάκρυνση του κ. Κιτσάκου και στην αντικατάστασή του από τον κ. Δημήτριο Τζώρτζη, ο οποίος διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στον τομέα των δικτύων και τηλεπικοινωνιών καθώς και στην δημόσια διοίκηση.  

Ο κ. Τζώρτζης έχει εργαστεί για 14 χρόνια στην Intracom, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στις Αττικές Τηλεπικοινωνίες και HOL και σε θυγατρική της Intralot. Από το Μάιο του 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2016, όταν και παραιτήθηκε, διετέλεσε γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 

Όσο για τη θέση του προέδρου, τον κ. Σπανούδη διαδέχεται ο επίσης προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα κ. Βελισσάριος Δότσης, με θητεία επίσης στο Enterprise Greece.