8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Γιατί ο πρώτος «λογαριασμός» ρεύματος για το δημόσιο θα κοστίσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ

Γιατί ο πρώτος «λογαριασμός» ρεύματος για το δημόσιο θα κοστίσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ

Δημοσιονομική «τρύπα» από τον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του θα δημιουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις για το ύψος των κρατικών επιδοτήσεων αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος θα περιγράψει τις λεπτομέρειες εφαρμογής ενός μηχανισμού που θα χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, θα ανακοινωθούν πέντε τιμές επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με τον τύπο του τιμολογίου: οικιακό, κοινωνικό τιμολόγιο, αγροτικό, επαγγελματικό για συνδέσεις μέχρι 35 KVa και βιομηχανικό. Και αυτές οι τιμές θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα ανάλογα με τα δεδομένα στην αγορά. Ο πρώτος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος όχι μόνο εξαιτίας της απαραίτητης προσαρμογής αλλά εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Για να φτάσει η επιδότηση των νοικοκυριών στα 160-170 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ή περίπου στα 16-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα) και να συγκρατηθεί η τιμή του ρεύματος στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, θα πρέπει να διατεθούν τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα, περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Είναι σαφώς περισσότεροι πόροι σε σχέση με αυτούς που έχουν προϋπολογιστεί και σαφώς περισσότεροι σε σχέση με αυτούς που δίνονταν μέχρι τώρα καθώς:

1. Η επιδότηση θα δίνεται για το σύνολο της ποσότητας ρεύματος που καταναλώνεται στη χώρα και μάλιστα με την πρεμιέρα να γίνεται σε έναν από τους μήνες που καταγράφεται παραδοσιακά η μεγαλύτερη κατανάλωση και

2. Η επιδότηση θα είναι «οριζόντια» (ανά κατηγορία τιμολογίου) κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης ρεύματος που υπήρχαν μέχρι τώρα.

Πέντε τιμές θα ανακοινώσει το υπουργείο περιβάλλοντος: για τα απλά νοικοκυριά, η επιδότηση αναμένεται να φτάσει κοντά στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα όπως προαναφέρθηκε.

Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου αναμένεται ότι θα προσεγγίσει ή θα ξεπεράσει τα 20 λεπτά. Μικρότερη θα είναι η επιδότηση για τις επιχειρήσεις και μεγαλύτερη για τους αγρότες. Αυτές οι τιμές δεν θα μείνουν σταθερές το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάθε μήνα θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία της τιμής χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα πρώτα δείγματα για τις τιμές του Ιουλίου είναι άκρως ανησυχητικά καθώς στο πρώτο τετραήμερο, η μέση τιμή έχει φτάσει στα δημοσιονομικά ασήκωτα επίπεδα των 295 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν αυτό διατηρηθεί, τότε η επιδότηση του επόμενου μήνα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 750 εκατ. ευρώ.

Και ναι μεν μεγάλο μέρος θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (σ.σ όσο περισσότερο ανεβαίνει η τιμή του ρεύματος τόσο περισσότερα θα είναι και τα χρήματα που θα δίνουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας) από την άλλη όμως τόσο περισσότερο θα φουσκώνει και ο λογαριασμός για τον κρατικό προϋπολογισμό/