Γιατί κλείνει το εργοστάσιο της Δέλτα με το «Βλάχας»

Γιατί κλείνει το εργοστάσιο της Δέλτα με το «Βλάχας»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η διαρκώς μειούμενη κατανάλωση γάλακτος – ειδικά του εβαπορέ - τα τελευταία χρόνια φέρνει ένα ακόμη «χτύπημα» στην εγχώρια κτηνοτροφία και στην ευρύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, καθώς η εταιρεία Δέλτα, θυγατρική του ομίλου Vivartia αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο που παράγεται το γνωστό εβαπορέ «Βλάχας».

Πρόκειται για το εργοστάσιο που βρίσκεται στο Πλατύ Ημαθίας, και απασχολεί 76 εργαζόμενους, για τους οποίους ο όμιλος, όπως ανακοίνωσε χθες, «έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου».

Το εργοστάσιο λειτουργεί εδώ και 45 χρόνια, ενώ πριν από 13 χρόνια η Δέλτα εξαγόρασε τη μονάδα από τη Nestle Hellas. Πλέον, το «Γάλα Βλάχας εβαπορέ» θα παράγετε στο εξωτερικό, «σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη», όπως επισημαίνει η Δέλτα.

Η Δέλτα διαθέτει έξι μονάδες στην Ελλάδα, ενώ η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης και στον εξορθολογισμό λειτουργίας που υλοποιεί ολόκληρος ο όμιλος MIG τα τελευταία χρόνια.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει πως «το εργοστάσιο, μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα».

Η εταιρεία σημειώνει επίσης πως «το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, ένα ξεχωριστό σήμα και ένα ξεχωριστό προϊόν για δεκαετίες για τις ελληνικές οικογένειες, θα παραμείνει στο portfolio της ΔΕΛΤΑ μιας και αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αξία και μια ξεχωριστή ιστορία».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία θα δώσει τη δυνατότητα για εθελουσία έξοδο, προσφέροντας περί το 170% της αποζημίωσης, ενώ όσοι απολυθούν με… συμβατικό τρόπο, θα λάβουν (φυσικά) το 100% της αποζημίωσης. Ένα τμήμα των εργαζομένων, έως γύρο στο 15% ίσως απορροφηθεί σε άλλες μονάδες του ομίλου.

Κατακόρυφα πεσμένη η αγορά του εβαπορέ

Σε παλαιότερες δεκαετίες που τα μέσα συντήρησης ήταν πολύ λιγότερα, το γάλα… κονσέρβα, δηλαδή το γάλα εβαπορέ, πρωταγωνιστούσε στις διατροφικές συνήθειες της ελληνικής οικογένειας, όμως τα τελευταία αρκετά χρόνια, η κατανάλωσή του μειώνεται γεωμετρικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, έως το 2005 το εβαπορέ αποτελούσε περίπου το 1/3 της συνολικής αγοράς γάλακτος, ενώ σήμερα έχει πέσει στο 1/5 (21%), ενώ ολόκληρη η αγορά γάλακτος, και το φρέσκο δηλαδή, είναι σε μείωση…