Γιατί Ισραηλινοί επενδυτές ενδιαφέρονται για τη φαρμακευτική κάνναβη
Α. Κωνής (Nexus) στο Liberal

Γιατί Ισραηλινοί επενδυτές ενδιαφέρονται για τη φαρμακευτική κάνναβη

Σημαντικό ενδιαφέρον εκφράζεται από ισραηλινές εταιρείες και κεφάλαια για επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη, κάτι που οφείλεται στις πρόσφατες αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, ανάπτυξη για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Β.Ελλάδα και άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στον κλάδο. Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του ο Αλκίνοος Κωνής, δικηγόρος της Nexus, που εκπροσωπεί Ισραηλινούς επενδυτές.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Kύριε Κωνή, πρόσφατα ανακοινώθηκε επένδυση 6 εκατ. ευρώ στην φαρμακευτική κάνναβη από Ισραηλινούς στην Θεσσαλονίκη. Σε τι αφορά η επένδυση και γιατί επέλαξαν τη Θεσσαλονίκη;

Η επένδυση είναι συνολικού ύψους 6 εκατ.ευρώ για την παραγωγή αρχικά βιομηχανικής και ακολούθως φαρμακευτικής κάνναβης, που θα εξάγεται στην Ευρώπη και το Ισραήλ και πραγματοποιείται στην παραλιακή περιοχή της Επανομής στη Θεσσαλονίκη. Το σχήμα που κάνει την επένδυση είναι ιδιώτες επενδυτές. Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως προτιμάται για τέτοιες επενδύσεις εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως είναι οι κλιματικές συνθήκες, η στρατηγική της θέση στα Βαλκάνια, το αεροδρόμιο που διαθέτει και το λιμάνι. Θεωρώ πως ένας ακόμη λόγος που ενδιαφέρονται οι Ισραηλινοί για την πόλη είναι και η ιστορικότητα της περιοχής για αυτούς.

Εκτός της συγκεκριμένης επένδυσης σας έχουν προσεγγίσει και άλλες εταιρείες ή ιδιώτες από το Ισραήλ για να τοποθετήσουν κεφάλαια στη φαρμακευτική κάνναβη;

Πολλές εταιρείες ή σχήματα ιδιωτών μας έχουν προσεγγίσει και έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για τον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης. Σε πρώτη φάση ενδιαφέρονται για τη βιομηχανική κάνναβη και έπειτα καταλήγουν σε μία μεγαλύτερη επένδυση για τη φαρμακευτική. Τα κεφάλαια αυτά αντιπροσωπεύουν στην παρούσα φάση 20 εκατ.ευρώ περίπου, ποσό που θα αυξάνεται συνεχώς.

Σε τι οφείλεται αυτό το ενδιαφέρον; Τι βλέπουν οι επενδυτές;

Αρχικά φαίνεται πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης, υπάρχει ένα καλό κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό. Δευτερευόντως, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ξεμπλόκαρε πολλές διαδικασίες που ήταν χρονοβόρες. Αυτό σε συνδυασμό με ρυθμίσεις που πέρασαν για τη βιομηχανική κάνναβη, τα έλαια και άλλα, δίνουν τεράστια ώθηση στον κλάδο. Επίσης, ο κλάδος στην Ελλάδα ενδείκνυται για επενδύσεις καθώς έχει περιθώρια ανάπτυξης και είναι σχετικά καινούργιος κλάδος. Οι περισσότεροι πρώτα τοποθετούνται στη βιομηχανική και έπειτα στη φαρμακευτική κάνναβη, δηλαδή αναπτύσσεται η επένδυση.

Συναντήσατε γραφειοκρατικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια αδειοδοτήσεων και γενικότερα για να προωθηθεί η επένδυση στη Θεσσαλονίκη;

Στο παρελθόν υπήρχαν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που αποθάρρυναν τους επενδυτές. Για παράδειγμα, στην αδειοδοτική διαδικασία, ο ΕΟΦ κωλυσιεργούσε για τους δικούς του λόγους, η επένδυση στη φαρμακευτική κάνναβη ήταν περίπλοκη, από την έναρξη μιας επένδυση έως την παραγωγή του τελικού φαρμακευτικού προϊόντος. Τώρα σε σχέση με τη βιομηχανική κάνναβη δεν συναντήσαμε καμία δυσκολία, έχουν απλουστευθεί οι διαδικασίες. Ωστόσο, μένει στην πράξη να δούμε την πορεία των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια ήταν σημαντικό, ωστόσο αυτό σκόνταφτε πάνω στη γραφειοκρατία που μπλόκαρε σημαντικές επενδύσεις.