Γιατί η PayPal θέλει να εξαγοράσει την Pinterest σε ένα super deal 45 δισ. δολαρίων

Γιατί η PayPal θέλει να εξαγοράσει την Pinterest σε ένα super deal 45 δισ. δολαρίων

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Pinterest (PINS NYSE), που απογοήτευσαν τους μετόχους της όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των χρηστών της πλατφόρμας της εταιρείας και την πτώση της μετοχής από τα 80 στα 50 δολάρια, η συνεδρίαση της Τετάρτης τους επιφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε την αποκλειστική πληροφορία των συντακτών της, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική εταιρεία PayPal (PYPL NASDAQ), από τις πιο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών, ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Pinterest. Σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο επιχειρήσεων.

Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά, φθάνοντας μέχρι και το ζήτημα του τιμήματος. Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η εξαγορά θα μπορούσε να γίνει με τίμημα περίπου 70 δολαρίων για κάθε μετοχή της Pinterest, χωρίς να διευκρινίζεται αν το αντάλλαγμα θα είναι σε μετρητά ή σε μορφή μετοχών της PayPal. Όπως είναι φυσικό, η μετοχή της Pinterest αντέδρασε πολύ θετικά και από τα 55 δολάρια όπου βρισκόταν την ώρα που το Bloomberg δημοσιοποίησε τις πληροφορίες του, ανέβηκε μέχρι τα 66 κλείνοντας τελικά στα 62,68 δολάρια. Στην περίπτωση που οι πληροφορίες αληθεύουν, η εξαγορά θα κοστίσει στην PayPal περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στον χώρο της τεχνολογίας τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι δύο εταιρείες απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, και έτσι δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για τους λόγους που οδηγούν την PayPal σε μία τέτοια κίνηση, με την οποία θα αποκτήσει ένα κοινωνικό δίκτυο που δραστηριοποιείται και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές και οι δημοσιογράφοι ξύνουν το κεφάλι τους προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την πιθανολογούμενη κίνηση της PayPal.

Περίπου 400 εκατομμύρια καταναλωτές χρησιμοποιούν συστηματικά την PayPal για να προχωρήσουν σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών από το διαδίκτυο. Μέχρι πρόσφατα, δεν αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα από τον ανταγωνισμό και δεν υπήρχε λόγος να επεκταθεί στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για πολλά χρόνια ήταν κομμάτι της eBay (EBAY NASDAQ), εταιρείας που ασχολείται κατεξοχήν με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά το 2015 αποσχίσθηκε από αυτήν γιατί κρίθηκε πως το ηλεκτρονικό εμπόριο εμπόδιζε την ανάπτυξη της PayPal.

Πραγματικά, μετά την απόσχιση η PayPal μεγάλωσε και επισκίασε την πρώην μητρική της εταιρεία. Αυτή την εποχή η PayPal αξίζει στο χρηματιστήριο σχεδόν έξι φορές παραπάνω από την eBay, (290 δις δολάρια η μία, 50 η άλλη). Για ποιόν λόγο θα πρέπει να επιστρέψει σε ένα μοντέλο λειτουργίας που αποδεδειγμένα δεν της ταιριάζει; Αυτό είναι και το βασικό σκεπτικό αναλυτών όπως ο Άντριου Τζέφρυ της Truist, ο οποίος εκτίμησε πως η πιθανολογούμενη εξαγορά δεν έχει κανένα στρατηγικό νόημα.

Τα πράγματα ίσως να μην είναι τόσο απλά. Αυτή την περίοδο το διεθνές εμπόριο και οι ηλεκτρονικές πληρωμές που το διευκολύνουν διανύουν μία περίοδο σημαντικών αλλαγών. Ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει πολύ καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών.

Πολλές από αυτές έρχονται σε επαφή με τους καταναλωτές πολύ πιο συχνά από την PayPal, η οποία για τους περισσότερους είναι μόνο ένα κουμπί που πατάνε για να ολοκληρώσουν μία αγορά. Τα κοινωνικά δίκτυα που δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες τους να αγοράζουν, μέσα από αυτά, προϊόντα ή υπηρεσίες, έχουν ένα πλεονέκτημα απέναντι στην PayPal, καθώς έρχονται συνεχώς σε επαφή με τους χρήστες, οι οποίοι κοιτάζουν κυρίως την ευκολία τους και δεν έχουν αντίρρηση να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο πληρωμής που θα τους υποδείξει π.χ. το Facebook ή το Tik Tok.

Μιλώντας για το Tik Tok, το μοντέλο που μόλις αναφέραμε είναι ήδη κυρίαρχο στην Κίνα, όπου οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Tencent, η Alibaba και η Tik Tok παρέχουν στους χρήστες τους όλες τις υπηρεσίες μαζί, και τα κοινωνικά δίκτυα, και τις ηλεκτρονικές αγορές και τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Πέρα από αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πάρα πολλές νέες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών με πολύ χαμηλό κόστος και προσφέρουν και ευκολίες πληρωμής, με το γνωστό πλέον μοντέλο «buy now, pay later». Η PayPal προσφέρει και αυτή υπηρεσίες «buy now, pay later» αλλά δεν είναι μεγάλη δύναμη στον χώρο.

450 εκατομμύρια χρήστες 

Εδώ έρχεται το σχέδιο του Super App, στο οποίο έχει αναφερθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ο διευθύνων σύμβουλος της PayPal. Το σχέδιο είναι πολύ απλό. Η PayPal θα προσφέρει στον καταναλωτή/χρήστη την δυνατότητα να κάνει τα πάντα μέσα από την δική της εφαρμογή, κατά τα πρότυπα των ασιατικών επιχειρήσεων. Να περάσει την ώρα του αλληλεπιδρώντας με άλλους χρήστες, να ψάξει για προϊόντα και υπηρεσίες και βέβαια να τα αγοράσει πληρώνοντας μέσω των διαφόρων υπηρεσιών της PayPal.

Η εξαγορά της Pinterest θα μπορούσε, θεωρητικά τουλάχιστον, να φέρει τους 450 εκατομμύρια χρήστες της στην αγκαλιά της PayPal και να κάνει ένα σημαντικό μέρος τους πελάτες των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών. Το καλό της Pinterest είναι πως το κοινωνικό της δίκτυο προσφέρει γενικά μία ευχάριστη εμπειρία, χωρίς το τοξικό περιεχόμενο και την παραπληροφόρηση που έχουν άλλα δίκτυα ενώ και οι πωλήσεις προϊόντων μέσω του δικτύου γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη.

Η εξαγορά της Pinterest φαίνεται να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, και για τις δύο επιχειρήσεις. Η PayPal μπορεί να ξεκινήσει την εφαρμογή του σχεδίου Super App αποκτώντας με μία κίνηση 450 εκατομμύρια υποψήφιους πελάτες ανά τον κόσμο και να βασίσει πάνω σε αυτούς την περαιτέρω εκτέλεση του σχεδίου. Η Pinterest θα πάψει να ανησυχεί για το πως θα καταφέρει να αναπτυχθεί περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο με αντιπάλους την Facebook, την Google και την Amazon. Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η θεωρία θα γίνει πράξη. Και οι δύο επιχειρήσεις δεν φημίζονται για τις γρήγορες αποφάσεις τους και, και αυτή την στιγμή αυτό μπορεί να αποδειχθεί μειονέκτημα. Πέρα από αυτό, δεν είμαστε και σίγουροι πως οι μέτοχοι της PayPal θα εγκρίνουν την συμφωνία, αν αυτή ανακοινωθεί τελικά επίσημα, αφού η μετοχή έχει ήδη υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% από την στιγμή που κυκλοφόρησαν τα νέα, καθώς αρκετοί πιστεύουν πως το φημολογούμενο τίμημα είναι πολύ υψηλό.

Και κάτι τελευταίο. Ας μην εκπλαγούμε αν εμφανιστεί κάποιος άλλος μνηστήρας για την Pinterest, μην ξεχνάμε πως τον περασμένο Φεβρουάριο γράφτηκε στον Διεθνή Τύπο πως η Microsoft είχε πλησιάσει την εταιρεία για να συζητήσουν την πιθανότητα εξαγοράς της. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι σίγουρα πολύ ένα πολύ καλό νέο για τους μετόχους της Pinterest, καθώς το τίμημα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που φέρεται να προσφέρει τώρα η PayPal.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.