Γιατί η Κίνα μειώνει τα επιτόκια δανεισμού;

Γιατί η Κίνα μειώνει τα επιτόκια δανεισμού;

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (People's Bank of China), ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική στρατηγική από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Επαναπαυμένη πάνω στη διαχειρίσιμη αύξηση του κινεζικού πληθωρισμού που βρίσκεται στο 2,2%, η ΡBοC, προσπαθεί να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης σε επίπεδα άνω του 4%.

Οι αρχικές προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ μέσα στο 2022, με ρυθμούς της τάξης του 5,5%, μετά την εκρηκτική άνοδο του 2021 κατά 8,1%, έχουν τεθεί ήδη υπό αμφισβήτηση. Οι κινεζικές αρχές γνωρίζουν καλά, ότι η αποκλιμάκωση των ρυθμών ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Ήδη η ανεργία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, στο 5,8%.

Όπως παρατηρούμε και στο ακόλουθο γράφημα, στην Κίνα σήμερα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας της τελευταίας 30ετίας.

Αντιθέτως η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 30ετίας, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα.

Η ανεργία αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη, τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Κινέζους αξιωματούχους. Σε αντίθεση με τους Γερμανούς, οι οποίοι φοβούνται πρωτίστως τον πληθωρισμό, έχοντας βιώσει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Σύμφωνα με την αμερικανική λογική, είναι καλύτερα κάποιος να έχει τη δουλειά του και να μπορεί έστω και οριακά να ανταπεξέλθει στις ακριβές τιμές, παρά να είναι άνεργος, να μην έχει εισόδημα και να αδυνατεί να αγοράσει κάτι που είναι φτηνό.

Και επειδή η ανεργία και η ύφεση έχουν μια αμφιμονοσήμαντη σχέση μεταξύ τους, η Κινεζική κυβέρνηση, προσπαθεί να τιθασεύσει την ανεργία μέσω της χρηματοδότησης της οικονομίας. Τον περασμένο Μάιο, το κινεζικό τραπεζικό σύστημα είχε προχωρήσει σε δανειοδοτήσεις ύψους 1,3 τρισ. γουάν, σε μια προσπάθεια για να ισορροπήσει τις επιπτώσεις από τα lockdown και το κλείσιμο της οικονομίας σε διάφορες περιφέρειες.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο, το ετήσιο επιτόκιο LPR (loan prime rate) βρισκόταν στο 3,70%, με το πενταετές επιτόκιο να βρίσκεται στο 4,45%. Ποιος είναι ο βασικός σκοπός αυτής της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων; Δεν είναι αυτό που όλοι εικάζουν, ότι δηλαδή η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει κτυπήσει τις κινεζικές εξαγωγές. Διότι οι εξαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 16,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. σ Επομένως ο σκοπός, δεν είναι άλλος από τη στήριξη, της αγοράς ακινήτων, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 46,6% κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκάμηνου. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2006.

Η πτώση αυτή αντανακλάται άμεσα στις θέσεις εργασίας στον οικοδομικό κλάδο, καθώς και στους κατασκευαστές εξειδικευμένων μηχανημάτων, οι πωλήσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει κατά 17%. Αντανακλάται έμμεσα και στην πορεία των μεγάλων εταιρειών του χώρου του real estate, οι οποίες δεν έχουν ξεφύγει ακόμα από τον κίνδυνο πτωχεύσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Πεκίνο πρότεινε στις Longfor Group, Country Garden και Midea Real Estate, να προβούν στην έκδοση νέων ομολογιακών δανείων, ώστε να περατώσουν τα έργα που έχουν αναλάβει.

Ο βασικός στόχος της People's Bank of China, είναι η ανάκαμψη των πωλήσεων  νεόδμητων κατοικιών, ώστε να υπάρξει επαρκής ρευστότητα των εταιρειών οικιστικής ανάπτυξης, για την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων  προς τις τράπεζες και τους ομολογιούχους. Το μέγεθος των υποχρεώσεων είναι τόσο μεγάλο, που η αθέτηση του θα λειτουργήσει σαν πυρηνική βόμβα στη κινεζική οικονομία.