Γιατί… δίστασε η DBRS και τι «βλέπει» για το 2020

Γιατί… δίστασε η DBRS και τι «βλέπει» για το 2020

Tου Κωνσταντίνου Μαριόλη

Το μεγάλο βήμα που θα έφερνε την βαθμολογίας της για την Ελλάδα υψηλότερα από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης δίστασε να κάνει η DBRS. Ο καναδικός οίκος τήρησε την... by the book προσέγγιση που θέλει πρώτα την αναβάθμιση του outlook και μετά της πιστοληπτικής ικανότητας καθώς περιμένει να δει τις εξελίξεις σε τέσσερα μέτωπα. Το πρώτο αφορά στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, το δεύτερο στη συμμόρφωση με τη μεταμνηνονιακή εποπτεία, το τρίτο στη σταθεροποίηση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων και το τέταρτο στη βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού κλάδου.

Η DBRS αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση και πως μετά την πολιτική αλλαγή σημειώνεται πρόοδος σε αρκετά πεδία και γι' αυτό το λόγο αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου, βάζοντας στην ουσία τη χώρα στον προθάλαμο της αναβάθμισης. Παρ' όλα αυτά, με δεδομένο ότι μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να επανεξετάσει 2 φορές την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δυσκολεύει η αναβάθμιση σε «επενδυτική βαθμίδα» το 2020. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει αν σημειωθούν οι εξελίξεις που θα αναγκάσουν σε έκτακτη ή διπλή αξιολόγηση.
Σήμερα ο μοναδικός οίκος που υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να μας επαναφέρει σε επενδυτική διαβάθμιση το 2020 είναι η Standard & Poor' s, η οποία όχι μόνο αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στις 25 Οκτωβρίου αλλά έδωσε και θετικό «outlook». Και αυτό γιατί η S&P εξετάζει 3 φορές την πορεία του ελληνικού αξιόχρεου σε ετήσια βάση.

Πηγές με γνώση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης σημειώνουν ότι για να δούμε μία έκτακτη ή διπλή αναβάθμιση στην πορεία για την επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να γίνει κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα μία θετική Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ, ή την Κομισιόν, ή μια συμφωνία για τη μείωση των πλεονασμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμούν ότι η DBRS δίστασε να ξεπεράσει τις «τρεις αδελφές» καθώς αν μας αναβάθμιζε αφενός θα έδινε βαθμολογία κατά 2 βαθμίδες υψηλότερη από τη Moody' s και αφετέρου θα… αναλάμβανε η ίδια την ευθύνη να μας βγάλει πρώτη από την κατηγορία junk.

Πολιτική σταθερότητα

Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, η DBRS στέκεται στο γεγονός ότι αναδείχθηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση για πρώτη φορά σε διάστημα περίπου δέκα ετών και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ισχυρή εντολή να εφαρμόσει την μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Επιπλέον, χαρακτηρίζει θετική την απόφαση να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, καθώς ενισχύεται η πολιτική σταθερότητα.

Ο οίκος θέλει να δει πως θα εξελιχθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν στόχο να τονώσουν την ανάπτυξη και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ήδη πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Θεωρεί, παράλληλα, ότι η ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης και το momentum θα οδηγήσουν σε νέες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και θα προστατεύουν στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Έτσι βελτιώνονται οι προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και η αξιολόγηση του οίκου για το πολιτικό περιβάλλον.

Η πορεία του Ηρακλή και των υπόλοιπων πρωτοβουλιών για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, η ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα των αγορών μέσω εκδόσεων ομολόγων και η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της DBRS στους επόμενους μήνες. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε και κάποια έκτακτη κίνηση έως τον επόμενο Μάιο που κατά πάσα πιθανότητα να προγραμματιστεί η αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς όπως ο ίδιος ο οίκος τονίζει, παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.