Γιατί δεν προεξοφλούν ακόμα οι αγορές την αύξηση φορολογίας

Γιατί δεν προεξοφλούν ακόμα οι αγορές την αύξηση φορολογίας

Παρά το γεγονός ότι η κουβέντα για αύξηση φόρων στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει, εντούτοις πολλές από τις αγορές φιγουράρουν σε νέα ιστορικά υψηλά, με τη μητέρα των αγορών, τον S&P500 πάνω από τις 4100 μονάδες και με συνολική απόδοση από την αρχή του έτους στο 10,38%.

Οι αναλύσεις όμως έχουν ήδη αρχίσει, με την Goldman Sachs να είναι από τους πρώτους Οίκους που προσπαθεί να «τιμολογήσει» το φορολογικό πακέτο που έχει προτείνει ο Biden.

O David Kostin λοιπόν εκτιμά ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει καμία αλλαγή στο φορολογικό πλαίσιο, τα ετήσια κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 12%, ήτοι κατά 203 δολάρια ανά μετοχή το επόμενο έτος.

Με την πλήρη εφαρμογή του φορολογικού σχεδίου του Biden ωστόσο, τα ετήσια κέρδη θα περιοριστούν σε αύξηση κατά 5%, ήτοι 190 δολάρια ανά μετοχή.

Άλλοι αναλυτές είναι περισσότερο αισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 9%, μιας και η σχετική νομοθεσία θα περάσει από τεράστιο κύκλο διαβούλευσης και στο τέλος της ημέρας για να εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα πρέπει να έχουν γίνει γενναίες εκπτώσεις ως προς το αρχικό πλάνο του Biden, κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ των εταιρειών φυσικά.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της αγοράς.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών είναι οριακή και έτσι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τη δυναμική να μπλοκάρουν το φορολογικό νομοσχέδιο.

Επιπλέον, πολλοί Κεντρώοι Δημοκρατικοί όπως ο γερουσιαστής Joe Manchin θεωρούν την φορολογική πρόταση του Biden «πέραν του δέοντος». Γι’αυτό άλλωστε και ο Biden συναντά τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και των δύο κομμάτων αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη φορολογική του πρόταση.

Η αγορά λοιπόν εκτιμά ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να γεφυρώσει τις αντιρρήσεις, θα βάλει νερό στο κρασί του και θα απαλύνει το φορολογικό νομοσχέδιο, καταλήγοντας σε πιο εύπεπτα ποσοστά φορολόγησης, ιδιαίτερα όσον αφορά την φορολόγηση των κερδών των αμερικανικών κολοσσών εκτός των ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η αγορά αντιμετωπίζει με τόση χαλαρότητα το φιλόδοξο φορολογικό πακέτο του Biden.

Τι θα γίνει όμως αν τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά;

Προφανώς μια σοβαρή διόρθωση, μιας και η μεγαλύτερη φορολογία, ειδικά των κερδών εκτός ΗΠΑ, θα μειώσει την ισχύ μιας από τις μεγαλύτερες ατμομηχανές του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Αυτής της αγοράς ιδίων μετοχών.

Μέχρι να δούμε λοιπόν αν το φορολογικό πακέτο του Biden εγκριθεί από το Κογκρέσο, η αγορά θα «χρωστάει» μια διόρθωση, μιας και έχει παρέλθει πλέον ο χρόνος από την προηγούμενη επί της ουσίας πτωτική κίνηση των δεικτών.

H φορολογία των φυσικών προσώπων

Οι κεφαλαιακές εισροές έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στις ΗΠΑ, με ένα μεγάλο μέρος τους να προέρχονται από τους γνωστούς μας πια millenials.

Οι μικροεπενδυτές αντιπροσωπεύουν πλέον έως και το 25% των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις ημέρες αιχμής. Αν αντιπαραβάλλει κανείς το ποσοστό αυτό με το αντίστοιχο της τάξης του 10% το 2019, κατανοεί ότι το retail έχει εξελιχθεί σε μια ατμομηχανή υπολογίσιμης ισχύος για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το πρόβλημα με τη διάρκεια της ισχύος της συγκεκριμένης « ατμομηχανής» είναι διπλό.

Καταρχήν μια μεγάλη μερίδα των νέων αυτών επενδυτών δεν έχει πρότερη χρηματιστηριακή εμπειρία. Ως εκ τούτου, δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί αν η αγορά αλλάξει το γνωστό της ανοδικό της μοτίβο.

Στατιστικά η συμπεριφορά των επενδυτών που έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τις τεκτονικές δυνάμεις μιας διόρθωσης δεν χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία. Πόσο μάλλον αν η σύσταση του χαρτοφυλακίου τους δεν πληρεί τις αρχές διαχείρισης κινδύνου –έννοια άγνωστη για πολλούς νέους επενδυτές- και επιπλέον υπάρχει μόχλευση.

Το γεγονός ότι οι επενδυτές τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν δανειστεί το ποσό ρεκόρ των 814 δισ. δολ. έναντι των χαρτοφυλακίων τους, αποτελεί εγγύηση ότι οποιαδήποτε διόρθωση πέραν του 3%-5% στις αγορές, θα συνοδευτεί από σκηνές πανικού.

Κατά δεύτερο λόγο, πολλοί από τους νέους επενδυτές δεν έχουν ιδέα περί της νομοθεσίας για τον φόρο υπεραξίας και του κανόνα των εικονικών πωλήσεων της Υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων (IRS).

Οι πλατφόρμες «δωρεάν» συναλλαγών, όπως η Robinhood, δεν έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 31 ημέρες πριν από την επαναγορά της ίδιας θέσης, προκειμένου να δικαιούνται στην τρέχουσα χρήση απαλλαγή φόρου υπεραξίας λόγω συμψηφισμού ζημιών.

Καθώς οι περισσότεροι έχουν προχωρήσει σε αγοραπωλησίες συγκεκριμένων συνήθως μετοχών ακόμα και στην ίδια μέρα, δεν θα μπορέσουν να εγγράψουν απώλειες στη φορολογική τους δήλωση για όσες επενδύσεις έχουν χάσει αξία, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να έρχονται αντιμέτωποι με φορολογικές υποχρεώσεις που δεν είχαν καν διανοηθεί.

Αν και τυχόν απώλειες προστίθενται στη βάση κόστους των νέων επενδύσεων που κάνουν, εντούτοις αυτό θα τους ευνοήσει μακροπρόθεσμα. Φέτος, για πολλούς ο λογαριασμός θα είναι τσουχτερός. Όσο περισσότεροι είναι οι επενδυτές που βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση μόλις βλέπουν το ραβασάκι της εφορίας, τόσο περισσότερο θα αποδυναμώνεται άλλη μια από τις ατμομηχανές του S&P500.

Βέβαια η βασική ατμομηχανή της ανόδου των αγορών, ήτοι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων και προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες, εξακολουθεί να είναι ενεργή. Όμως για να κρατηθεί η κεφαλαιοποίηση των αγορών στο ύψος της, όλοι οι κινητήρες πρέπει να λειτουργούν άψογα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.