Γιατί χαλαρώνει η ΕΚΤ το εποπτικό πλαίσιο του τραπεζικού κλάδου

Γιατί χαλαρώνει η ΕΚΤ το εποπτικό πλαίσιο του τραπεζικού κλάδου

Της Μαίρης Βενέτη

Eχθές είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική είδηση, την οποία τίμησε μέσα στην ημέρα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προφανώς υπό την πίεση κρατών- μελών, αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσισε να αναθεωρήσει τις εποπτικές προσδοκίες της όσον αφορά τον σχηματισμό προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα για τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ), αφού έλαβε υπόψη την έκδοση νέου κανονισμού της ΕΕ.

Εν ολίγοις, με τη χτεσινή εποπτική αναθεώρηση, η ΕΚΤ αποφάσισε να χαλαρώσει το πλαίσιο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρέχοντας περισσότερο χρόνο για σχηματισμό προβλέψεων για όσα δάνεια χορηγήθηκαν μετά την 26η Απριλίου της φετινής χρονιάς και στο μέλλον καταστούν αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα έχουν εφεξής περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους προκειμένου να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για την κάλυψη των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων..

Βάση του καινούργιου πλαισίου λοιπόν, θα έχουν πλέον τρία χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη ενός κόκκινου δανείου, εννέα χρόνια εάν υπάρχει υποθήκη ακινήτου και επτά έτη για άλλα είδη εγγυήσεων.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ αποδέχτηκε πλήρως το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας ταυτόχρονα τέλος σε μία διαμάχη δύο ετών ανάμεσα στη Φραγκφούρτη και τις Βρυξέλλες, αυτή των κόκκινων δανείων και των κεφαλαίων που τα «καλύπτουν».

Στο σημείο αυτό βέβαια η στήλη θέλει να τονίσει ότι οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ διατηρούν το δικαίωμα να ορίζουν διαφορετικούς στόχους ανά τράπεζα σε περίπτωση που το απαιτούν «ειδικές συνθήκες». Αυτή είναι μια παράγραφος που στο μέλλον σίγουρα θα παίξει το ρόλο της.

Πού βρίσκεται σήμερα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό το βάρος των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους, από 1 τρισ. περίπου το 2015 στα 587 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, με την εικόνα φυσικά να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Παρά ταύτα, η κεφαλαιοποίηση του κλάδου έχει ουσιαστικά υποχωρήσει σε επίπεδα κοντινά της περιόδου του 2012, όταν βρισκόταν στο αποκορύφωμά της η κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.

Επίσης απέχει ελάχιστα από το επίπεδο όπου είχε υποχωρήσει το 2008, στο ζενίθ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (SX7E) του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη STOXX Europe 600.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Τότε, οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη βιωσιμότητα πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σήμερα, παρά την πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων, ανησυχούν για τη χαμηλή κερδοφορία τους.

Η ΕΚΤ με τη χτεσινή της απόφαση χαλαρώνει το σκληρότερο κανονιστικό πλαίσιο, έναντι να προσφέρει ένα μαξιλάρι υποστήριξης στον κλάδο, λίγο πριν ενισχύσει ένα από τα μεγαλύτερα αίτια της εξαέρωσης της χρηματιστηριακής του αξίας: Τα αρνητικά επιτόκια.

Βλέπετε, όσο χαμηλότερα πιέζει η ΕΚΤ τα επιτόκια, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τις τράπεζες να παραμείνουν κερδοφόρες.

Από αυτήν την οπτική γωνία, δεν θα ήμασταν υπερβολικοί αν ενστερνιζόμασταν την άποψη ότι η ΕΚΤ έχει εγκλωβιστεί σε μια πολιτική που κάθε άλλο παρά προωθεί μια υγιή τραπεζική βιομηχανία.
Το αντίθετο μάλιστα. Στην ουσία εμποδίζει την ανάπτυξή της.


Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.