Για «υποχρεωτικές περικοπές» προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus

Για «υποχρεωτικές περικοπές» προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής εταιρείας αεροναυπηγικής Airbus προειδοποίησε το προσωπικό για ενδεχόμενες υποχρεωτικές απολύσεις, καθώς η αεροπορική βιομηχανία συνεχίζει να πλήττεται σφοδρά από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γκιγιόμ Φορί με επιστολή του στους 130.000 υπαλλήλους ανέφερε «Οφείλω να είμαι διαφανής: είναι απίθανο να υπάρξουν μόνο εθελοντικές αποχωρήσεις»

«Δυστυχώς, η ανάκαμψη στην κίνηση των αεροπορικών εταιρειών κατά τη θερινή περίοδο δεν ήταν στο επίπεδο που βασίζονταν η βιομηχανία», πρόσθεσε. 

Όπως σημειώνει το Reuters, o κίνδυνος από τις υποχρεωτικές απολύσεις μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τα συνδικάτα και τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει ζητήσει από την εταιρεία που εδρεύει στην Τουλούζη να διαφυλάξει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

«Στην Οξιτανία ο κλάδος που κατασκευάζει εξαρτήματα για αεροσκάφη απασχολεί 86.000 θέσεις εργασίας και η Airbus αγοράζει εξαρτήματα αξίας 5 δισ. ευρώ τοπικά» εξηγεί ο επικεφαλής του τοπικού εμπορικού επιμελητηρίου (CCI) στο Reuters. «Οι αεροναυπηγικές εταιρείες απασχολούν επιπλέον 30.000 υπαλλήλους. Έτσι όταν η Airbus φταρνίζεται, όλοι αρρωσταίνουν» τονίζει. 

Πηγές του κλάδου αναμένουν την περικοπή από 14.000 έως 20.000 θέσεων εργασίας από το συνολικό προσωπικό 130.000 ατόμων της εταιρείας, αν και δεν είναι σαφές πόσες από τις περικοπές θα πραγματοποιηθούν μέσω προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης.