Στην επόμενη κυβέρνηση και τα… κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Στην επόμενη κυβέρνηση και τα… κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Του Χρήστου Κώνστα

«Γιατί δεν προσφέρουν στον κόκκινο δανειολήπτη, την τιμή πώλησης του στεγαστικού δανείου με την οποία χαρίζουν τα δάνεια στα κερδοσκοπικά funds;» Το ψευδεπίγραφο αυτό ερώτημα, θα βρει την απάντηση του φέτος το Φθινόπωρο. 

Για πρώτη φορά, φέτος τον Οκτώβριο, οι 4 συστημικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να πωλήσουν σε funds, κόκκινα δάνεια με ενέχυρο κατοικίες για να καλύψουν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον SSM.

Oι τραπεζίτες εκτιμούν ότι φέτος, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, θα υποχρεωθούν να πουλήσουν περισσότερα από 5 δις Ευρώ κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Είναι κι αυτό ένα από τα προβλήματα που δεν «πρόλαβε» να διευθετήσει η απερχόμενη κυβέρνηση και φρόντισε δολίως να μεταφέρει στην επόμενη…

Οι τιμές στις οποίες θα πωληθούν αυτά τα δάνεια, που διαθέτουν εξασφαλίσεις ακίνητης περιουσίας, ουδεμία σχέση θα έχουν με τις τιμές που πουλήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα καταναλωτικά δάνεια και οι οφειλές πιστωτικών που δεν είχαν εξασφάλιση άλλη από το τεράστιο επιτόκιο αποπληρωμής.

Τα μη εξασφαλισμένα κόκκινα δάνεια πουλήθηκαν στο 5% της ονομαστικής τους αξίας. Αντιθέτως τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια με ενέχυρο ακίνητη περιουσία θα πουληθούν σε φυσιολογικές τιμές που θα αποδείξουν στους ιδιοκτήτες ότι ίσως είναι καλύτερο να είχαν έρθει σε συμφωνία με την τράπεζά τους.

Αν η νέα πλατφόρμα αξιολόγησης των κόκκινων δανειοληπτών ξεκινήσει τη λειτουργία της, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, όπως υπόσχεται η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες θα έχουν σαφή εικόνα ποιοι και πόσοι κόκκινοι δανειολήπτες έχουν τη διάθεση και την ικανότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και ποια κόκκινα δάνεια πρέπει να πουληθούν σε funds.

Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που θα πωληθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα με την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Τουλάχιστον 50.000 πρώτες κατοικίες θα περάσουν στον έλεγχο των ξένων funds και η διαχείρισή τους θα ανατεθεί στις εξειδικευμένες εταιρείες.

Η πώληση στεγαστικών δανείων θα συνεχισθεί και το 2020 καθώς οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει να προχωρήσουν του χρόνου σε πώληση / τιτλοποίηση επιπλέον 5 δισ. στεγαστικών δανείων...