Προειδοποίηση Κρ. Λαγκάρντ για τη νέα «εποχή της οργής»

Προειδοποίηση Κρ. Λαγκάρντ για τη νέα «εποχή της οργής»

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για την ανανέωση της διεθνούς συνεργασίας, εκφράζοντας τον φόβο πως έρχεται μια νέα «εποχή της οργής», κατά την οποία οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες της «χρυσής εποχής» του καπιταλισμού, τον 19ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «ανανεωμένη πολυμερής συνεργασία», η οποία θα εγγυάται ότι «τα οικονομικά οφέλη της παγκοσμιοποίησης θα τα μοιράζονται όλοι κι όχι μόνο ορισμένοι».

Οι χώρες που το λειτουργούν ως μονάδες, δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες οικονομικές πραγματικότητες και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα «δυστοπικό» μέλλον με μια οργισμένη πλειοψηφία, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Χριστίνα Λαγκάρντ, την Τρίτη.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να «αποκατασταθεί»: «Πρέπει να συνεχίσουμε την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ενώ παράλληλα να βελτιώσουμε το σύστημα των εμπορικών ανταλλαγών, με την «εξάλειψη των επιδοτήσεων που προκαλούν στρεβλώσεις» και την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», επισήμανε.

Σε μια εποχή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ εμπλέκεται σε παγκόσμια εμπορική σύγκρουση και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η Lagarde δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από τη «σημαντική πρόοδο» για την αποδυνάμωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας.

Η Λαγκάρντ τάχθηκε εξάλλου υπέρ ενός νέου, διεθνούς συστήματος φορολόγησης. «Οι εταιρείες έχουν σήμερα παρουσία σε όλο τον πλανήτη, αλλά οι κυβερνήσεις δεν έχουν βρει τη σωστή φορολογική απάντηση», τόνισε, καταγγέλλοντας τις στρατηγικές ελαχιστοποίησης των φόρων, που «αφήνουν πάρα πολλά έσοδα από φόρους πάνω στο τραπέζι».

Εάν δεν υπάρξει μια νέα «διεθνής συνεργασία», η οποία θα πρέπει να «επινοηθεί ξανά», η Λαγκάρντ προέβλεψε πως μέσα σε είκοσι χρόνια, ως το 2040, «οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες της χρυσής εποχής του καπιταλισμού».

Σε αυτή τη νέα «εποχή της οργής», συνέχισε, θα τίθενται αντιμέτωπα γιγαντιαία μονοπώλια της τεχνολογίας με αδύναμα κράτη, οι προνομιούχες κατηγορίες του πληθυσμού «θα μπορούν να ζουν ως τα 120» ενώ «εκατομμύρια άλλοι θα υπομένουν τη φτώχεια».

«Το χάσμα ανάμεσα στις επιθυμίες και την πραγματικότητα υπάρχει κίνδυνος να θρέψει μια εποχή "οργής και πίκρας|», προειδοποίησε.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε «αισιόδοξη» σημειώνοντας ότι είναι επίσης εφικτή μια νέα «εποχή της εφευρετικότητας», κατά την οποία οι οικονομίες θα ωφελούνται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την καλύτερη ένταξη των γυναικών στον κόσμο της εργασίας, ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα επιδεικνύουν κοινωνική ευθύνη.

 

Eπιπλέον, στην εκτίμηση ότι όλο και περισσότεροι Βρετανοί μετανιώνουν για το Brexit προχώρησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καθώς, όπως σημείωσε, φαίνεται ότι κι άλλοι Βρετανοί θα προτιμούσαν μάλλον να παραμείνουν παρά να βγουν από την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι το μετανιώνουν σε αρκετές γωνιές της Ευρώπης. Πιστεύω ότι το μετανιώνουν περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο απ''ό,τι πριν από έξι μήνες», σημείωσε.

«Συνειδητοποιούν πλέον ότι θα υπάρξουν επιπλέον απώλειες λόγω του Brexit και ότι αυτό δεν περιγράφηκε και δεν υπολογίστηκε από αυτούς που έκαναν την εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ», σημείωσε.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε εξάλλου με αισιοδοξία ότι «νομίμως» η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να απαρνηθεί την έξοδό της από την ΕΕ χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των άλλων χωρών μελών, όπως επισήμανε χθες Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Υπάρχει ένας απολύτως νόμιμος τρόπος ανάκλησης του άρθρου 50, μια διάταξη σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρεται», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

«Αυτό είναι βιώσιμο;», την ρώτησαν. «Τουλάχιστον είναι νόμιμο!», απάντησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP