Γερμανικός Τύπος: Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον γαλλικό προϋπολογισμό;

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, 17:32
-A +A
Γερμανικός Τύπος: Δύο μέτρα και δύο σταθμά με τον γαλλικό προϋπολογισμό;

Την Κομισιόν επικρίνουν σχολιαστές στον γερμανικό Τύπο για τη διαφορετική μεταχείριση των ελλειμμάτων σε Γαλλία και Ιταλία αλλά και το Βερολίνο γιατί δεν στήριξε τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν. 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle διαμαρτυρίες εκφράζονται για τον γαλλικό προϋπολογισμό, που λόγω των υποσχέσεων Μακρόν στα «Κίτρινα γιλέκα», παραβιάζει τα δημοσιονομικά όρια που θέτει η ΕΕ χωρίς όμως αυτό να ενοχλεί τις Βρυξέλλες.

Γερμανικές ευθύνες

«Η παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας από το γαλλικό έλλειμμα που θα υπερβεί το 3% του ΑΕΠ δεν φαίνεται να προβληματίζει τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, εφόσον η υπέρβαση του ορίου δεν είναι μια κατάσταση διαρκείας» επισημαίνει η Tagesspiegel του Βερολίνου. «Προφανώς οι αρχές των Βρυξελλών δεν θέλουν να τα βάλουν με ένα ισχυρό κράτος-μέλος, όπως είναι η Γαλλία…. Σε περίπτωση όμως που η Επιτροπή αρνηθεί την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων στην περίπτωση της Γαλλίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια αξιοπιστίας της, την ώρα που ακριβώς κέρδισε σε αξιοπιστία με την αυστηρή της στάση της απέναντι στην εθνολαϊκιστική ιταλική κυβέρνηση. Η Κομισιόν δεν θα πρέπει να χάσει αυτό το απόθεμα εμπιστοσύνης».

Ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung αναλύει τις γερμανικές ευθύνες πίσω από την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τη Γαλλία. «Το γαλλικό έλλειμμα αποτελεί τον καθρέφτη της γερμανικής κυβέρνησης» σημειώνει ο σχολιαστής της. «Η παλιά και νέα κυβέρνηση συναπισμού στο Βερολίνο αρνήθηκε να πιάσει το απλωμένο χέρι του προέδρου Μακρόν. Η Άγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Όλαφ Σολτς επαίνεσαν τον Μακρόν για τα σχέδιά του να συμπιέσει κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του 3% τα γαλλικά ελλείμματα. Από την άλλη όμως απέκρουσαν την παράκλησή του να θεωρήσουν την υλοποίηση του ορίου ως βάση εμπιστοσύνης για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Η Μέρκελ δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει το γερμανικό εμπορικό υπερπλεόνασμα. Δεν στήριξε ούτε την πρόταση για έναν εύρωστο προϋπολογισμό που θα ενίσχυε την ανάπτυξη, ούτε έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το ότι τώρα το Βερολίνο επιχαίρει για το ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι καλός για οράματα, αλλά δεν ξέρει να τα κάνει πραγματικότητα, δείχνει ότι τα εθνικά συμφέροντα έχουν προβάδισμα από τα ευρωπαϊκά». 

Φωτογραφία: AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 21/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα