Γερμανία και Ιταλία οδηγούν το οικονομικό κλίμα σε χαμηλό 3 ετών

Γερμανία και Ιταλία οδηγούν το οικονομικό κλίμα σε χαμηλό 3 ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών υποχώρησε το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, καθώς η εμπιστοσύνη συρρικνώθηκε σε οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 103,3 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 105,2 τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων να αναμένουν μείωση στις 104,6 μονάδες. 

Η πτώση του Ιουνίου ακολούθησε ένα τρίμηνο, όπου το κλίμα μειώθηκε όλους τους μήνες εκτός από το Μάιο, στέλνοντας ακόμα ένα σήμα για την κατάσταση της οικονομίας των 19 μελών του ευρώ, που αντιμετωπίζει αδύναμη ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό. 

ευρωζώνη

Στα επιμέρους στοιχεία, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Γερμανία, κατά 2,9 μονάδες, καθώς και στην Ιταλία, κατά 1,5 μονάδα. Επίσης, υποχώρησε στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία. 

Εξάλλου, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος «βυθίστηκε» κατά 2,7 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα οκτώ ετών, ενώ απαισιοδοξία επικράτησε και στον τομέα των υπηρεσιών, που εμφάνισε μείωση 1,1 μονάδας. 

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μείωση κατά 0,7%, χωρίς να επηρεάσει το κλίμα στον λιανικό κλάδο, όπου αυξήθηκε κατά 1 μονάδα. 

στοιχεία κομισιόν