Γερμανία: Επιβράδυνση ανάπτυξης της οικονομίας 0,3% στο γ' τρίμηνο

Γερμανία: Επιβράδυνση ανάπτυξης της οικονομίας 0,3% στο γ' τρίμηνο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους στο 0,3% από 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία και μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,7%. Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν στις προβλέψεις που έκαναν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Η επιδίωξη της Κίνας να μεταβεί από ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στις επενδύσεις σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στην κατανάλωση δημιουργεί κινδύνους για την εξωστρεφή γερμανική οικονομία, καθώς η ίδια δυσκολεύεται να αυξήσει την παραγωγικότητα σε μία κοινωνία που ο πληθυσμός της γερνά. Συγχρόνως, όμως, η χαμηλή ανεργία - ρεκόρ, οι χαλαρές πιστωτικές συνθήκες και το πιο αδύναμο ευρώ έδωσαν στήριγμα στους καταναλωτές και τις εταιρείες της Γερμανίας.

«Οι πρόδρομοι δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν απροσδόκητη εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στο μέλλον», δήλωσε οικονομολόγος της Societe Generale στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Αυτό μπορεί να συνδέεται με την εύρωστη αγορά εργασίας, την άνοδο των μισθών με χαμηλό πληθωρισμό και την αυξημένη ζήτηση που προκύπτει από τις εισροές μεταναστών από το καλοκαίρι».

Σε μία ένδειξη των δυσκολιών στο παγκόσμιο εμπόριο, η εταιρεία Hamburger Hafen & Logistik αναμένει «ισχυρή μείωση» στους όγκους των εμπορευμάτων φέτος λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, που είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, και ενώ η Ρωσία σημειώνει την πιο μακρά ύφεση τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ