Γερμανία: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας στην Opel

Γερμανία: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας στην Opel

 

Οι αρχικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της διοίκησης της Peugeot και της General Motors έχουν δώσει κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι οι θέσεις εργασίας στα εργοστάσια της Opel θα διατηρηθούν, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμα εγγυήσεις, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η Peugeot και η General Motors δεν έχουν δώσει δεσμευτικές εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη Γερμανία και των εργοστασίων στην Opel, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Matthias Machnig, ερωτηθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις.

«Γι' αυτόν τον λόγο οι εικασίες είναι πρώιμες σε αυτή τη φάση», δήλωσε σήμερα ο Μάχνιχ στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD. Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι μια συνένωση δυνάμεων με την Peugeot θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση για ένα καλύτερο μέλλον για την Opel.

Η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag ανέφερε ότι η PSA είχε δεσμευθεί να συνεχίσει να λειτουργεί και τις τέσσερις μονάδες παραγωγής της Opel στη Γερμανία.

Η Γερμανία οδεύει προς τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και οι όποιες σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας στην Opel θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις πιθανότητες η καγκελάριος An. Merkel να επανεκλεγεί για τέταρτη θητεία.

Η Merkel συνεχώς ενημερώνεται για την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των διοικήσεων των αυτοκινητοβιομηχανιών, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephan Seibert σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο είναι επίσης σε επαφή με τη βρετανική κυβέρνηση και ότι και οι δύο χώρες δεν θα επιτρέψουν να παρασυρθούν σε μια αντιπαράθεση.

Η υπουργός Οικονομίας Brigitte Zypries θα συζητήσει τη σχεδιαζόμενη συμφωνία σε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό της Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Παρίσι την Πέμπτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Η Zypries δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι αναμένει η συμφωνία να προχωρήσει.

Στη Γερμανία απασχολούνται οι μισοί από τους 38.000 εργαζομένους της GM στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν 4.500 εργαζόμενοι στη Βρετανία όπου η εταιρία δραστηριοποιείται με το εμπορικό σήμα Vauxhall.